Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 18:05 |

Čović i Ferguson razgovarali o reformama i euroatlanskim procesima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se s ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom, a razgovarali su o stanju reformi u Bosni i Hercegovini s naglaskom na euroatlantske procese.

Složili su se o neophodnosti primjene odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“, kao i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Ocijenili su da je čin skore predaje upitnika visokoj delegaciji EU veliko postignuće za Bosnu i Hercegovinu, te najbolji dokaz protiv svih vidova skepticizma. To je još jedna potvrda da BiH ima funkcionalan mehanizam koordinacije u pitanjima EU, koji može udovoljiti svim daljnjim zahtjevima evropskog puta. 

Kada je u pitanju NATO, ocijenjeno je potrebnim dodatno intenzivirati angažman diplomatskih predstavništava BiH u evropskim središtima, kako bi se proširio postojeći konsenzus oko dodjele akcionog plana za članstvo (MAP) na predstojećem aprilskom ministarskom sastanku u Bruxellesu.

Predsjedavajući Čović je informirao ambasadora Fergusona i o aktivnostima na planu izmjena Izbornog zakona, osobito u dijelu koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i članova Predsjedništva BiH. Ocijenio je neophodnim prevazići postojeće razlike u pregovorima i težiti rješenjima koja dosljedno implementiraju načelo legitimnog predstavljanja, a da istovremeno zadovoljavaju principe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Također je iskazao punu opredijeljenost za donošenje sveobuhvatnih i uključivih rješenja koja jačaju ustavnost i vladavinu prava u BiH, te ujedno približavaju zemlju zajednici evropskih porodica, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Čović i Filipović sastali se s načelnikom Gruda, podržane aktivnosti vezane za razvoj općine

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!