Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 14:57 |

Dom naroda PSBiH podržao Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona u cilju jačanja uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja  finansijske nezavisnosti.

Ovim izmjenama, između ostalog, ombudsmenima se omogućava da, u skladu sa članom 17. Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, obavljaju poslove preventivnog mehanizma za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Na ovaj način je, između ostalog, istaknuto da ombudsmeni mogu, u svako doba i bez prethodne najave, posjetiti mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili osobe kojima je ograničena sloboda kretanja, kao i mjesta u kojima su smještene ili borave pojedine grupe.

U svrhu zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda, Institucija ombudsmena će održavati redovne i tematske konsultacije s organizacijama civilnog društva, međunarodnim organizacijama i tijelima struke i akademske zajednice - definirano je predloženim izmjenama.

Delegati su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

U vezi sa ovim zakonskim prijedlogom, prihvaćen je i zaključak koji je predložila Komisija za finansije i budžet Doma naroda, a kojim se predlaže Uredu za reviziju institucija BiH da izvrši reviziju učinka o temi analiza plata i naknada u institucijama BiH.

Dom naroda podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, koji je predložio Predstavnički dom parlamenta BiH.

Delegati su usvojili i Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018.-2021.), okvirni dokument, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević je kazao da je rad na ovom strateškom planu počeo 2013. godine, a nakon nepunih pet  godina  on se  finalizira, privodi kraju.

- Nadam se da će  svi zadaci koji su pred nama usvajanjem strateškog plana ruralnog razvitka, njihova realizacija, biti olakšania i vjerujem da svoju ulogu u tome ima i Parlamentarna skupština, konkretno i ovaj dom - kazao je Franjičević, te izrazio nadu da će delegati podržati ovaj dokument.

Delegat Nebojša Radmanović je tokom diskusije predložilo i dva zaključka koji su usvojeni.

Jedan od njih je da Dom naroda zahtijeva od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da jednom godišnje izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH o provođenju Strateškog plana ruralnog razvoja.

Drugi zaključak je da Dom naroda zahtijeva od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Direkcije za evropske integracije da osiguraju da se proces programiranja sredstava pomoći EU, kako u oblasti ruralnog razvoja, tako i u realizaciji svih drugh strateških dokumenata na nivou BiH, realizuje u okviru usaglašenog Mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, u skladu sa odlukom o sistemu kooridinacije procesa evropskih integracija u BiH.  

Dom naroda je usvojio Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Pravovremenost postupaka javnih nabavki u institucijama BiH“, sa preporukama sadržanim u izvještaju.

Delegati su primili k znanju Godišnji plan obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2018. godinu.

Dom naroda državnog parlamenta je usvojio odluku o imenovanju Boška Šiljegovića za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, a nije usvojio odluku o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Data je saglasnost na više međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo