Kultura     | 20.02.2018. 13:50 |

Značajno učešće umjetnika iz Makedonije na Sarajevskoj zimi

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVEVO, 20.  (FENA) – Festival Sarajevska zima tradicionalno u Sarajevo dovodi zanimljive umjetnike. Jedan od njih ove godine je i Sašo Dimoski iz Makedonije.

Sašo Dimovski je rođen u Ohridu 1985 godine. Završio je studije na Opštoj i uporednoj literaturi na univerzitetu St. Cyril i Methodius i kandidat je za doktorat u Izvođačkim umjetnostima na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Još od 2008. godine, Dimovski radi kao dramaturg u Nacionalnom teatru “Džinot” u Velesu.

Na današnjem susretu s novinarima Dimoski je pričao o svom romanu Alma Maler (Mahler), koji je adaptiran i za scenu i igran  između ostalog i na sceni  Makedonskog nacionalnog teatra.

Roman Alma Maler je, kako je rekao Dimoski,  roman toka svijesti u kojem su poglavlja naslovljena po simfonijama Gustava Mahlera, a pisan je u ženskom licu.

U svojoj bogatoj biografiji Dimoski potpisuje i libreto za balet „Derviš i smrt“ u izvedbi baleta HNK Split, a koji će također gostovati na ovogodišnjoj Sarajevskoj zimi.

Otpravnik poslova u ambasadi Makedonije Aleksandar Kristevski povodom učešća umjetnika iz Makedonije na ovogodišnjem sarajevskom zimskom festivalu izrazio je zadovoljstvo njihovim prisustvom u Sarajevu.

- Osjećamo se počašćenim da ove godine imamo značajan broj naših predstavnika koji će se predstaviti na Sarajevskoj zimi. Nadam se da će  se naša saradnja produžiti i u budućnosti - rekao je, između ostalog, Kristevski.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo