Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 13:23 |

SBB tražio pauzu u okviru rasprave o revizorskim izvještajima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas revizorske izvještaje za deset državnih institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, a tokom rasprave je Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) zatražio pauzu.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Tokom rasprave dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) ocijenio je da je potrebno uspostaviti sistem koji bi omogućio da uopće ne bude ovakvih izvještaja ili da ih bude minimalno.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić iznijela je podatak da je 2016. godine bilo deset institucija sa ovakvim mišljenjem Ureda za reviziju, a 2015. godine četiri, što je za nju razlog za zabrinutost.

Napomenula je da ovih deset institucija raspolaže sa 610 miliona KM, a one koje su imale pozitivno mišljenje raspolažu sa 32 miliona KM te je naglasila da samo jedna od njih nema problema kada je u pitanju sistem javnih nabavki na koji je u posljednje tri i po godine utrošeno 435 miliona KM ili 15 posto godišnjeg budžeta. Dodala je da se to mora riješiti, jer je u tom dijelu najveća mogućnost korupcije.

Dato je, kaže, 300 revizorskih primjedbi, a ne postoji, tvrdi Majkić, način da se one ispoštuju, zbog čega je mišljenja da su ove institucije trebale dobiti negativno revizorsko mišljenje te je ocijenila da je potrebno pokrenuti i pitanje odgovornosti za stanje u javnim nabavkama.

Rasprava o ovim izvještajima će biti nastavljena nakon pauze, a poslenici su prethodno razmatrali izmjene Zakona o državnoj službi koje je predložio Nezavisni blok (NB) kojim se nastoji omogućiti, kako su istakli, pravedniji način zapošljavanja u institucijama.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević mišljenja je da se ovim izmjenama odluka o zapošljavanju ostavlja samo jednom čovjeku i to direktoru Agencije za državnu službu koji imenuje komisiju za izbor najboljeg kandidata.

- Potrebno je omogućiti drugačiji izbor članova komisije, jer ovako izgleda kao da BiH ima samo tri eksperta za tu oblast i tu je ključ ovog problema - kazala je Pandurević.

Međutim, poslanik  Sadik Ahmetović (NB) kazao je da se ovim zakonom zapravo onemogućava da se s knjižicom o političkoj pripadnosti zapošljava u državnim institucijama.

Nije bilo zastupničke rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama, Zakona o komunikacijama te Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture. O ovim zakonskim prijedlozima poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo