Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 13:15 |

Rukovodioci PSBiH razgovarali s generalnim sekretarom OSCE-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda  Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku koji je bio posvećen opštoj političkoj situaciji u BiH, stanju reformi i funkcionisanju institucija vlasti, zajednički je ocijenjeno da je uloga Misije OSCE-a u BiH veoma konstruktivna i korisna. S tim u vezi je naglašeno da Misija te međunarodne organizacije uživa povjerenje građana i institucija s kojima OSCE dugi niz godina blisko sarađuje na realizaciji različitih projekata s ciljem njihovog boljeg funkcionisanja.

Takođe je upozoreno na činjenicu da nekoliko mjeseci uoči opštih izbora postoje negativna politička atmosfera i retorika, koje koče rad institucija i ne doprinose bržem provođenju reformi na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su iznijeti različiti stavovi u vezi s usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH. S tim u vezi je Greminger naglasio da rješenja moraju biti proizvod dogovora i konsenzusa političara u BiH te dodao da predstavnici međunarodne zajednice mogu pomoći u procesu pregovora, ali neće nametati rješenja.

Izraženo je očekivanje da će u Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti usvojen zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH, koji bi postao bitan instrument u borbi protiv korupcije.

Članovi kolegija oba doma PSBiH uputili su apel visokim zvaničnicima OSCE-a da nastave  snažno se angažirati u zaštiti ljudskih prava građana BiH prije svega na planu obrazovanja s ciljem obezbjeđivanja korišćenja Ustavom garantovanog prava na naziv maternjeg jezika. S tim u vezi, Greminger je naglasio da će pitanje obrazovanja i dalje biti u vrhu prioriteta Misije OSCE-a u BiH, kao i da će Misija nastaviti da predano radi kako bi onemogućila segregaciju i diskriminaciju djece u obrazovnom procesu.

Potvrđeno je da će Misija OSCE-a ostati angažovana i spremna da pruži svaku vrstu pomoći s ciljem postizanja konstruktivnih i pragmatičnih rješenja koja će biti od koristi institucijama i građanima Bosne i Hercegovine. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'