Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 12:05 |

Bez podrške za hitnost krivično-pravne zaštite nacionalnih spomenika BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da na današnjoj sjednici po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona kojima bi se regulirala krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Ove dopune predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je obrazložio da su dopune zakona nižeg stepena složenosti i ispunjavaju kriterije da se razmatraju po hitnoj proceduri.

Govoreći o suštini ovog zakona podvukao je da on ima namjeru da se adekvatno kazne oni koji ruše i oštećuju nacionalne spomenike, pozivajući poslanike da imaju u vidu da je većina vjerskih objekata na listi nacionalnih spomenika, ali i većina gradskih jezgri u cijeloj BiH.

Dostavio je Magazinović poslanicima i privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH koja ima oko 800 nacionalnih spomenika, dodajući da su svi svakodnevno svjedoci rušenja i skrnavljenja nacionalnih spomenika.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac smatra da nema potrebe za hitnost procedure te je naglasio da je potrebno poslanicima dostaviti više podataka i konsultirati se s nadležnim entitetskim institucijama.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) također je zatražila da zakon bude razmatran u redovnoj proceduri jer je mišljenja da se ne smije zanemariti nadležnost sudova.

- Hoće li Sud BiH voditi postupak zbog napada na crkvu u nekom selu i sa aspekta pravne sigurnosti potrebno je urediti ovo pitanje. Predlažem da se zatraži mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava i Ministarstva pravde BiH - kazala je Krišto.  

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) podvukao je da ova lista nacionalnih spomenika nije konačna, ali je ocijenio da treba podržati hitnu proceduru i suštinu zakona.

Međutim, nije bilo dovoljno glasova za podršku hitnosti procedure za dopune Krivičnog zakona te je daljnje izjašnjavanje odgođeno.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu