Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 09:53 |

SDP traži stavljanje van snage cjenovnika kojim je uvedeno plaćanje eko takse

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra prometa i komunikacija FBiH Denisa Lasića da stavi van snage cjenovnik kojim je uvedeno plaćanje eko takse u iznosu od 22KM, 32KM i 36 KM, a koji nije u skladu sa državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila Bosne i Hercegovine.

Kako se tvrdi u saopćenju SDP-a, ovim cjenovnikom vlasti FBiH su od građana prošle godine" nezakonito uzele 19,4 miliona KM".

- Ovaj udar na kućne budžete naših građana ministar Lasić uveo je nezakonito. Podrivaju se ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine i pokazuje da vlast u Federaciji na isti način tretira državu, kao i vlast u RS-u. Pozivam ministra Lasića da stavi van snage navedeni cjenovnik, a ukoliko to ne učini, pozivam premijera Novalića da pokrene proceduru njegove smjene zbog nepoštivanja nadležnosti i zloupotrebe položaja, te da ispita eventualnu krivičnu odgovornost ministra koji je nezakonito od građana naplatio više 19 miliona KM - istaknuo je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Ova oblast je regulisana državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila i cjenovnikom koji se donosi na nivou BiH i njime je propisana eko taksa od pet KM. Prema navodima iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija donošenje novog cjenovnika blokira upravo Federacija BiH.

- Podržavamo očuvanje okoline, ali to ne smije biti mimo Ustava, zakona i neopravdano o trošku građana. Pozivamo premijera Novalića da odblokira ovaj proces i da omogući donošenje državnog propisa koji reguliše ovu oblast, jer je nedopustivo da FBiH podriva državne nadležnosti. Ukoliko Lasić ne stavi cjenovnik van snage, a Novalić, u strahu od HDZ-a, ne pokrene pitanje njegove odgovornosti, SDP će pokrenuti proces ispitivanja krivične odgovornosti i ministra Lasića i premijera Novalića - dodao je Čengić, navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!