Magazin     | 20.02.2018. 07:56 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - 

- 1631. Njemački protestantski knezovi sklopili savez sa švedskim kraljem Gustavom II., čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat.

- 1778. Umrla Laura Basi, talijanska znanstvenica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Europi.

- 1790. Umro Josip II., rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790. Zapamćen je kao prosvijećeni apsolutist i neuspješni reformator koji je pokušao postići previše različitih stvari u vrlo kratkom vremenu.

- 1860. U Novom Sadu izašao prvi broj "Danice", najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović.

- 1909. Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

- 1933. Kongres SAD-a predložio prihvaćanje 21. amandmana kojim je prekinut period prohibicije.

- 1935. Norvežanka Caroline Mikkelsen postala prva žena koja je posjetila Antarktiku.

- 1962. Američki astronaut John Glenn postao je, tijekom leta od 4 sata i 55 minuta, prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

- 1969. Rođen Danis Tanović, bosanskohercegovački redatelj i scenarist, čiji je film "Ničija zemlja" dobio Oscara 2001. godine u konkurenciji za najbolji strani film.

- 1985. U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizirana prodaja kontraceptivnih sredstava.

- 1991. Usvajanjem amandmana 99 na Ustav, kojim je Republika Slovenija definirana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje Slovenije iz SFRJ.

- 1993. Umro Ferruccio Lamborghini, osnivač tvrtke Automobili Lamborghini, uspješnog proizvođača automobila i traktora.

- 2002. U najvećoj željezničkoj nesreći u Egiptu poginulo 373 putnika, a 66 ozlijeđeno, kada je izbio požar u vlaku na liniji Kairo-Luksor.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom