Kultura     | 19.02.2018. 14:12 |

Krivokapićev roman 'Proleće se na put sprema' kao priručnik za preživljavanje

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. februara (FENA) –  „Proleće se na put sprema“ prvi je roman Bojana Krivokapića čija će promocija biti upriličena večeras u sarajevskom Buybooku.

„Proleće se na put sprema“ je  fragmentarno pisan roman koji  donosi priču o Gregoru, dječaku-čovjeku kroz kojeg  progovaraju različiti likovi i njihove transgeneracijske priče – o siromaštvu, nepravdi, borbi, bolesti, smrti, preživljavanju, ljubavi…

Bojan Krivokapić, tokom današnjeg susreta sa predstavnicima medija, rekao je  da se roman može čitati kao priča o tri generacije jedne porodice u bivšoj Jugoslaviji te da su  tu  motivi, primorski, crnogorski,vojvođanski, bosanski …Krivokapić je  u romanu, kaže,  pisao o onome što mu je bitno, što ga se tiče, što ga dira …

Za urednicu u IK Buybook Kristinu Ljevak  „Proleće se na put sprema“ i njegov junak Gregor   su jedna  vrsta  eliksira za sve  one koji su stasavali u ratu i poraću i formirali se na jednom raspadu sistema  vrijednosti , za generacije onih čiji su roditelji izgubili bitku s ratom, tranzicijom …

-Gregor  iako živi u okolnostima u kojima ga ništa loše nije zaobišlo,  je jedan šarmantni  veseljak ,kao i njegov stvaralac Bojan Krivokapić . Proleće  je sjajan saveznik  za prevazilaženje ličnih trauma - rekla je Ljevak,  dodavši da je ovaj roman i priručnik  za preživljavanje i  podsjetnik koliko je važno da smo uspjeli preživjeti sve što nas je snašlo.

I kao što je zapisano u romanu  „Proleće  se na put sprema“ to je priča o dječaku koji je volio da plete, o desetak baba od kojih su neke motale duhan i decenijama gledale u more, o bolnicama, smokvama u Skadru, o Istri, kolonistima, Jugoslovenima, o izmicanju tla pod nogama, o borbi za bolji život.

 Bojan Krivokapić  (1985) završio je studij komparativne književnosti u Novom Sadu, gdje i danas živi. Objavio knjige "Trči Lilit, zapinju demoni“ i „Žoharov let“.  Za rukopis „Trči Lilit, zapinju demoni“ dobija nagradu „Đura Đukanov“ (Kikinda, 2012.), kao i Godišnju književnu nagradu Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ za najbolju knjigu kratke proze autora do 35 godina (Pazin, 2014.). Za poetski rukopis „Žoharov let“ dobija nagradu Mak Dizdar (Stolac, 2013.).

„Proleće se na put sprema“ njegov je prvi roman, s kojim je do sada ušao u uži izbor za Ninovu nagradu te u finale za nagradu „Zlatni suncokret“ (Vitalova nagrada)

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bookstan i ove godine donosi niz zanimljivih programa

Kontić: Knjiga 'Grebo' je mali hommage profesoru, ali i priča o nama

U serijalu 'O knjigama i piscima zvukom' predstavljen roman 'Otok nestalih stabala' Elif Şafak

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana