Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 12:32 |

Suljkanović: Nastavak nacionalističkih politika kojim se stvaraju sukobi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Enes Suljkanović smatra da su najave o provođenju jedinstvenog nastavnog plana i programa na teritoriji Republike Srpske (RS) i Srbije, pod izgovorom zaštite prava i identiteta, nastavak nacionalističkih politika kojim se stvaraju sukobi, podjele i produbljuju segregacijske politike, saopćeno je iz SDP-a. 

- Na ovaj način vlast Milorada Dodika pokazuje da su priče o pravima ljudi laž kojom se koristi da uskrati prava drugih ljudi. Nacionalna grupa predmeta idealan je alat kojim Dodik nastavlja svoju antidržavnu politiku, a u trenutku kada su mu se u antidržavnim politikama pridružile i dvije sestrinske nacionalističke stranke u BiH, taj posao mu je olakšan.

Na terenu je situacija znatno drugačija, škole zjape prazne, roditelji jedva školuju djecu, a Dodik ih želi ubijediti da sveopšte siromaštvo zamijene nacionalističkom euforijom i zaborave da ministar Dane Malešević kupuje luksuzne automobile - izjavio je Suljkanović.

Vlast u manjem bh. entitetu, kako se navodi u saopćenju,  i može samo opstati na logici podjela sve dok ne dođe do socijalnog bunta i suočavanja s poražavajućim standardom građana.

- Zanimljivo je da vlast u ovom entitetu ne dozvoljava djeci povratnika da uče bosanski i hrvatski jezik, dok, u isto vrijeme, nije problem da djeca uče po nastavnim programima drugih država - ističe Suljkanović.

On dalje navodi da se SDP od početka zalagao za omogućavanje djeci povratnika da uče maternji jezik, što će i dalje činiti.

- Mi želimo svima omogućiti iste uslove, od prava na jezik do materijalnih uslova u školama. Ako djeca iz RS-a mogu učiti o historiji Srbije, ne vidim nijedan razlog da djeca povratnika ne uče svoj maternji jezik i historiju svoje države ,BiH - navodi Suljkanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Suljkanović čestitao Kurban bajram

Drljača i Suljkanović o realizaciji projekta zapošljavanja na području TK

Premijer Suljkanović razgovarao s predstavnicima URODIOL-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta