Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 11:14 |

Zvizdić i Al Thani razgovarali o liberalizaciji viznog režima za bh. građane

FENA Saopćenje

DOHI/SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Denis Zvizdić razgovrao je danas u Dohi s premijerom/ministrom unutrašnjih poslova Katara šeikom Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thanijem o unapređenju bilateralnih odnosa.

Konstatirano je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje.

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.

Zvizdić je informisao premijera Al Thanija o aktualnim reformskim procesima u BiH, kao i euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH - ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji. Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naveo je da je BiH zainteresirana i otvorena za suradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnje infrastrukture, kao i jačanja kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju. 

Pozdravio je uvođenje redovne avionske linije Sarajevo - Doha, čime će biti olakšan dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o suradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o suradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika, kao i Memorandum o razumijevanju za suradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Memorandume je uime Vijeća ministara BiH potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a uime Vlade Države Katar, ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi.

Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova, saopćeno je iz VMBiH. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH u službenoj posjeti Državi Katar.

Tokom boravka u Dohi Zvizdić će se susresti i sa čelnicima Katarske investicijske agencije (QIA), te će prisustvovati Biznis forumu Katar-BiH.

Uz delegaciju Vijeća ministara BiH u Kataru boravi i delegacija privrednika iz Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta