Svijet     | 19.02.2018. 14:04 |

Makedonija se nada rješenju spora oko naziva s Grčkom do jula

FENA Internet

BEČ, 19. februara (FENA) - Makedonija očekuje da će postići rješenje višedecenijskog spora s Grčkom oko svog naziva do samitu NATO-a ovog ljeta, izjavio je u ponedjeljak premijer Zoran Zaev.

Dvije zemlje dogovorile su se da intenziviraju pregovore u ovoj godini kako bi razriješile spor, koji je ugrozio ambicije grčkog manjeg sjevernog susjeda da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji, čija je članica Grčka.

Grčka se protivi korištenju riječi Makedonija u imenu bivše jugoslovenske republike, tvrdeći da bi to, skupa sa spornim članovima makedonskog ustava, moglo implicirati teritorijalne pretenzije nad njenom istoimenom sjevernom regijom.

Ministri vanjskih poslova dvije zemlje sastali su se sa posrednikom UN-a za spor Matthewom Nimetzom u Beču u ovom mjesecu kako bi raspravljali o tom pitanju.

- Vjerujem da ćemo biti u stanju da uspješno zaključimo pregovore do samita NATO-a u julu - izjavio je Zaev , u intervjuu za austrijsku radio stanicu ORF.

Zaev je preuzeo premijersku dužnost u maju prošle godine i obećao je tješnju saradnju s Grčkom

Razgovori između dvije države nedovršeni su od 1991., kada je Makedonija napustila bivšu Jugoslaviju. Ona je primljena u Ujedinjene nacije u 1993. pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Makedonija je saopćila u ovom mjesecu da  je spremna da uvrsti geografsku odrednicu u svoj naziv kako bi joj pomogla da riješi spor s Grčkom, u naporu da poveća šanse za prijem u Evropsku uniju i NATO.

- Imamo automatsku pozivnicu, što znači da će članice NATO-a početi ratificirati naš pristup čim Grčka objavi da je problem riješen - izjavio je  Zaev.

Samit NATO-a bit će održan 11. i 12. jula u Bruxellesu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom