Bosna i Hercegovina     | 18.02.2018. 17:09 |

Centralna proslava povodom 25. godišnjice formiranja 105. mtbr Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Na platou kod spomen-obilježja "Mala kula" na Grdonju danas je upriličena centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade (mtbr) Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kako je iz Pres-službe sarajevske Općine Centar saopćeno, loše vremenske prilike, praćene snježnim padavinama, nisu spriječile patriote, bivše borce, predstavnike više nivoa vlasti, građane, izviđače i učenike osnovnih škola s područja ove općine da dođu na ovu najvišu kotu u Sarajevu koju su branili pripadnici 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

Na početku manifestacije, nakon intoniranja državne himne, Edin Ćosović nekadašnji pripadnik 105. mtbr, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju su izviđači donijeli od Skenderije preko Špicaste stijene do Grdonja, trasom kojom su se nekada kretali pripadnici ove slavne brigade.

Nakon toga prisutni su položili cvijeće i ispred spomen-obilježja Mala kula, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je u obraćanju prisutnima kazala da nerado govori na ovakvim svetim mjestima gdje političari trebaju da zašute.

– Sjećam se ratnih događaja u opkoljenom gradu koje sam proživjela kao mlada majka kćerke od dvije i po godine. U toj kotlini koja se nalazi iza nas se odvijao najstrašniji život na planeti u tom trenutku. Pod opsadom smo izdržali 44 mjeseca, što predstavlja najdužu opsadu nekog grada u historiji modernog ratovanja, čak tri puta dužoj od opsade Staljingrada tokom Drugog svjetskog rata. Bilo je to življenje nedostojno čovjeka, ali i tada smo, iako pod opsadom, imali slobodu, jer je tada na našim linijama odbrane, gdje sad stojimo, stvarana odbrana našeg grada i naše domovine koju toliko volimo, odbrana koja je spriječila mržnju neprijatelja da nas pobije i pokori. Zato smo danas ovdje, da se sjetimo naših hrabrih branitelja koji su jedino što su imali i dali za odbranu grada, a to je svoje živote - kazala je Karačić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je kazao da se neće dozvoliti da herojska borba jedne generacije koja je odbranila grad ode u zaborav, generacije koja se, u patikama i nenaoružana, suprotstavila četvrtoj vojnoj sili u Evropi.

Uime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića, prisutnima se obratio njegov savjetnik Mustafa Resić.

-Zahvaljujući nesebičnoj požrtvovanosti i hrabrosti branitelja ovaj grad po prvi put nije osvojen u svojoj hiljadugodišnjoj historiji. Pojedinci bi htjeli iz nekih svojih razloga da marginaliziraju ovu borbu, oni žele da mi ne pravimo centralni spomenik posvećen svim braniocima Sarajeva, što naravno nećemo dozvoliti. Znali smo se odbraniti bez oružja sa velikim srcem i zahvaljujući tome opstali smo kroz stoljeća. Imamo obavezu da se kroz razne projekte sjećamo pripadnika ove brigade tokom cijele godine - naveo je Resić.

Mustafa Rustemagić, predsjednik Sekcije 105. mtbr, je ovom prilikom najavio nove projekte za budućnost boraca općina Centar i Stari Grad.

– Krenuli smo uz podršku načelnika Ajnadžića, koji je bio pripadnik Armije RBiH i ministra Fiše rješavati životne probleme boračke populacije - kazao je Rustemagić, dok se u ime Sekcije mladih izviđača 'Zelenih beretki' iz Vogošće prisutnima obratio Alija Gluhović koji je podsjetio na ratni put i rast i razvoj slavne 105. motorizovane brigade.

U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno.

Prisutni su, također, ovaj dan iskoristili da obiđu Muzej 105. motorizovane brigade, smješten u neposrednoj blizini spomen-obilježja Mala kula, kojeg su, uz finansijsku podršku Općine Centar, obnovile i otvorile boračke organizacije, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!