Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 17:02 |

Održan sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a RH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. veljače (FENA) - Sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka - HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske na kojemu je bilo riječi o aktualno političkoj situaciji u BiH i suradnji tih stranaka, a sve u svijetlu budućih Općih izbora u BiH, održan je u subotu u Orašju, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstva su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić.

- Činimo sve unutar HDZ-a BiH i HNS-a da osiguramo protočnost svih pozitivnih ideja, koje dolaze od hrvatskih stranaka i koji smo imali u našoj strategiji kada je u pitanju vanjska politika, kako bi BiH dobila kandidatski status, aktivirala MAP, i s tom vjerom čekamo dolazak krajem veljače i (Jean-Claude) Junckera i (Federica) Mogherini - kazao je dr. Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

Dodao je kako je primarni zadatak usvojiti Izborni zakon u ova dva mjeseca te rasteretiti reformske procese kako bi se uopće mogli implementirati izborni rezultati.

-  HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori. Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa - zaključio je dr. Čović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić ustvrdio je kako će sestrinska stranka iz Hrvatske dati maksimalnu potporu svim aktivnostima HDZ-a BiH odnosno Hrvatskom narodnom saboru te svim strankama koje okuplja Hrvatski narodni sabor.

Mora se osigurati da Hrvati u BiH na Općim izborima mogu izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike, a ne da im ih biraju predstavnici drugih naroda, kazao je Brkić.

Predsjednik OO HDZ-a BiH Ljubuški i koordinator za suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a RH Toni Kraljević ocijenio je kako je današnji radni sastanak u Orašju na tragu je nastavka jačanje međusobne suradnje i uzajamne potpore dviju sestrinskih stranaka te je poslužio i kao još jedna prilika za dodatno upoznavanje i komuniciranje svih aspekata aktualnog političkog trenutka BiH, njezine europske perspektive, s fokusom na rješavanje pitanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana