Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 15:12 |

FUCZ: Stalna edukacije djece o opasnosti od mina je značajna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Učenici sedmih razreda Desete osnovne škole Ilidža su, u okviru posjete Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), kroz prezentaciju uvidjeli sve opasnosti od mina, kako ih izbjeći, šta uraditi ako se nađu u minskom polju, a pogledali su i promotivni video spot timova prvog odgovora FUCZ-a kod ulaska djece u minsko polje.

Učenici, koji su pokazali veliko interesovanje za ovu temu i kojima je odgovarano na brojna pitanja, posjetili su i Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ-a, gdje su imali priliku vidjeti pse, mašine i opremu koju koriste demineri.

Posjeta je realizirana u sladu s nastavnom jedinicom "Neeksplodirana ubojna sredstva" (NUS), koja je planirana Nastavnim planom i programom u okviru časova odjeljenske zajednice za učenike sedmih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

- Imajući u vidu da je BiH zemlja koja je "najzagađenija" minama u Evropi, važno je stalno govoriti o ovom problemu koji je, nažalost, dio naše svakodnevnice jer u BiH još uvijek postoje ljudi koji žive u blizini minskih polja - istaknuto je iz FUCZ-a. 

U 2017. godini u BiH su registrirane dvije minske nesreće, jedna izvan sumnjive opasne površine i jedan minski incident, pri čemu je ukupno stradalo pet osoba, od čega dvije smrtno.

Koliko je značajna stalna edukacije djece o opasnosti od mina, između ostalog, govori i akcija pripadnika FUCZ-a kada su početkom novembra prošle godine uspješno spasili tri dječaka iz minskog polja kod Hadžića.

Dječja igra i radoznalost zamalo su imali tragičan ishod, ali, zahvaljujući timovima FUCZ-a, koji su jedini akreditirani za brzi odgovor u ovakvim situacijama, obezbijeđen je teren i siguran prolaz pa su dječaci vrlo brzo spašeni i predati roditeljima.

Timovima FUCZ-a pomogla je i pribranost djece, koja su, slušajući uputstva i posjedujući znanja o tome šta uraditi ako se nađete u minskom polju, uspješno izbavljena iz minskog polja, saopćeno je iz FUCZ-a. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'