Svijet     | 16.02.2018. 14:49 |

UNHCR evakuirao više od hiljadu izbjeglica iz Libije

FENA Internet

TRIPOLI, 16. februara (FENA) – Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) objavio je danas da je evakuirao više od hiljadu izbjeglica iz Libije u posljednjih tri mjeseca.

-  Od novembra je UNHCR evakuirao više od hiljadu visokoranjivih izbjeglica iz Libije i traži održivo rješenje za njih u trećim zemljama – saopćio je UNHCR sa sjedištem u Libiji.

U utorak je avionom iz Tripolija za Niamey u Nigeriji otputovalo 128 izbjeglica, a dan kasnije još 150 ih je otišlo u Rim. To je ukupno 1.084 izbjeglice koje je ova agencija evakuirala od početka operacije prije tri mjeseca.

-Radi se o prognanicima kojima se 'nudi nova šansa', a koji su bili zatočeni u Libiji ili su prošli izuzetne patnje. Do kraja godine nadamo se da ćemo evakuirati još hiljade drugih  -rekao je Vincent Cochetel, specijalni predstavnik UNHCR-a za regiju Mediterana.

Samo 16.940 mjesta za smještaj izbjeglica iz 15 država na mediteranskoj ruti, uključujući Libiju i Niger, je do sada osigurano.

- Pozivamo države da pronađu još dodatnih mjesta za održiva rješenja za mnoge izbjeglice koje su još uvijek u Libiji - rekao je Cochetel.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!