Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 11:36 |

Danas u Sarajevu obilježavanje 25. godišnjice 105. motorizirane brigade

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 16.februara (FENA) - Općina Centar je i ove godine dostojanstveno obilježila godišnjicu 105. motorizirane brigade Armije RBiH. Ova brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine a sjedište joj je bilo na području općine Centar.

Predsjednik Sekcije 105. motorizirane brigade Mustafa Rustemagić istakao je ovom prilikom da su hrabri borci ove brigade učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije, kao i na mnogim ratištima u BiH.

 - Kroz redove 105. brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom" - kazao je.

Kako je naglasio, odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizirane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put Brigade i njene borce.

Ovom prilikom, obilježavanje je upriličeno kod spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva a predsjednik istoimenog udruženja Fikret Grabovica kazao je da se ovdje svake godine dođe da se oda počast ovoj populaciji koja je stradala tokom opsade Sarajeva.

Naglasio je da je ovo doprinos kulturi sjećanja koje je vrlo važno za ovaj grad i državu.

Protokolom je planirano da danas delegacije Općine Centar i boračkih udruženja obiđu gradska spomen-obilježja, kao i mezarja i groblja gdje će položiti cvijeće i odati počast poginulim pripadnicima 105. brigade i drugim braniteljima, kao i žrtvama agresije.

I ove godine će u 11 osnovnih škola na području općine Centar biti održan historijski čas kako bi učenici bili upoznati o značaju 105. motorizirane brigade u odbrani Sarajeva i BiH. O toj temi će učenici pisati i literarne radove, a tri najbolja će biti nagrađena i pročitana na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Grabovica: Učiniti sve da se ovakva ubijanja djece nikada, nikome ne ponove

Godišnjica 105. mtbr obilježena polaganjem cvijeća na spomen obilježja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo