Svijet     | 15.02.2018. 19:52 |

Merkel: Njemačka želi brzo i pošteno suđenje novinaru Denizu Yucelu u Turskoj

FENA Internet

BERLIN, 15. februara (FENA) - Njemačka želi brz i pošten sudski proces koji bi osigurao oslobađanje njemačko-turskog novinara uhapšenog u Turskoj prije godinu dana, kako bi se rasteretili odnosi između dvije NATO saveznice, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel.

Deniz Yucel, novinar njemačkih dnevnih novina Die Welt, uhapšen je pod sumnjom da je širio propagandu u korist terorističke organizacije i da je podsticao na nasilje. On negira optužbe, a tursko pravosuđe još nije podiglo nikakvu optužnicu. 

- Kazala sam tokom naših razgovora kako se nadam brzom sudskom procesu u skladu s ustavom za Deniza Yucela - izjavila je Merkel tokom zajedničke kionferencije za novinare s turskim premijerom Binali Yildirimom nakon razgovora u Berlinu.

Yildrim je u srijedu 'potegao' mogućnost da bi Yucel uskoro mogao biti oslobođen, što bi, prema mišljenju njemačkih čelnika, otklonilo veliku prepreku ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje. On je danas samo izjavio kako se nada da će se slučaj uhapšenog novinara uskoro naći na sudu.

Iako su se odnosi Berlina s Turskom naglo pogoršali nakon turske kampanje protiv sumnjivih pristalica propalog puča u 2016. godini, Yucelov slučaj predmet je posebne pažnje za Njemačku.

Turska tvrdi da se kampanja protiv navodnih pristalica puča provodi iz sigurnosnih razloga, nakon što je uhapšeno oko 50.000 ljudi. Ankara je kritikovala Njemačku što joj nije izručila tražioce azila koje optužuje za umješanost u pokušaj vojnog udara.

U januaru je Turska zatražila od Njemačke, svog najvećeg trgovinskog partnera i saveznika u NATO-u, da ukloni prepreke za poboljšanje odnosa, i dvije zemlje su nakon toga nastavile s konsultacijama na nivou vlada koje su prekinute nakon Yucelovog hapšenja, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom