Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 17:59 |

Otvoren novi Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 15. veljače (FENA) - Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad u četvrtak je svečano otvoren, a vrijednost projekta rekontrukcije i obnove iznosio je 88 tisuća maraka.

 Centar je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

 Ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad Ivan Bagarić naglasio je kako je ovo projekt od općeg značaja kada je u pitanju zdravstvo kao cjelina.

 - Zajedničkim naporom svih nas koji radimo u ovoj zdravstvenoj ustanovi te onih izvan ove ustanove uz međusobnu suradnju i potporu uz poteškoće koje nailazimo, gradimo i izgrađujemo što kvalitetnije uvjete za rad i smatramo da kvaliteta skrbi ne ovisi samo o obrazovanju i o kvalitetnom kadru, već i o prostoru primjerenim za rad - kazao je Bagarić.

 Voditeljica novootvorenog centra Silvana Dilber je kazala da je u biti ovaj projekt započeo 1996.godine, a da je njegov začetnik je dr. Mate Šimundić, koji je sa ekipom suradnika prošao razne edukcije da bi Dom zdravlja na odgovarajući način pružio usluge svojim pacijentima.

 - U razvoju mentalnog zdravlja bilo je uspona i padova, djelovali smo na raznim lokacijama, a sada će se ovom rekonstrukcijom značajno unaprijediti radno okruženje, kako za profesionalce, tako i za korisnike usluga - naglasila je Dilber. 

 Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez tijekom svečanosti je istaknuo kako je uspostava i unaprjeđenje rada centara za mentalno zdravlje iskorak ka boljoj pokrivenosti i većoj dostupnosti usluga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja stanovništvu Federacije BiH.

- Mentalno zdravlje nije samo bolest nego predstavlja borbu za očuvanje individualnih kapaciteta svakog pojedinca - kazao je Čerkez.

 Voditeljica Projekta mentalnog zdravlja u BiH Irina Puvača kazala je kako je do sada ukupno u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH rekonstruirano 59 centara za mentalno zdravlje u BiH. Kada govorimo o Hercegbosanskoj županiji, pored CMZ-a Tomislavgrad, za novi prostor CMZ-a u Livnu osigurana je potrebna oprema u vrijednosti od 38  tiusća KM, kazala je Puvača. 

 Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, ministrica zdravstva HBŽ-aVasilija Broćeta, ministar financija Stipan Šarac, minister znanosti ,prosvjete , kulture i športa Patar Galić, predsjedatelj Skupštine HBŽ-a Robert Bagarić te brojni predstavnici škola, službe za socijalnu zaštitu, kao i lokalne zajednice.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana