Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 17:14 |

Akademija povodom Dana Medžlisa-Vakufname Gazi Turali-bega (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 15. februara (FENA) - Medžlis Islamske zajednice (IZ) Tuzla organizovao je  akademiju povodom Dana Medžlisa-Vakufname Gazi Turali-bega koja je potpisana na današnji dan 1572. godine. To je označilo začetak tuzlanske čaršije, a svečanim povodom, muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću, uručena je plaketa za doprinos u radu Medžlisa.

Gazi Turali-beg je najznačajniji vakif sjeveroistočne Bosne i jedna od najvažnijih ličnosti u historiji zemlje. Utemeljio je Tuzlu i od nje u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto na ovom području.

Osim što je sagradio džamiju, koja se i danas nalazi na istom mjestu, Gazi Turali-beg sagradio je mekteb-ibtidaija, koji je bio poput osnovne škole, te 38 dućana. Iz vlastitog imetka osnovao je kasu za pozajmicu zanatlijama za pokretanje zanata bez kamate.

Također, doveo je prvi vodovod u grad. Jedna četvrtina izvora slane vode bila je u njegovom vlasništvu i on je pokrenuo prvu organiziranu proizvodnju soli. Dan kada je potpisana njegova Vakufnama obilježava se kao Dan Medžlisa Tuzla.

- Medžlis Islamske zajednice Tuzla je zaista jedan od najvećih i koji ostavljaju trag svojim aktivnostima i koji ima perspektivu daljnjeg razvoja - kazao je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla.

Na akademiji u Behram-begovoj medresi muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, uručena je plaketa za doprinos u radu Medžlisa.

Iako ne postoje tačni biografski podaci o Turali-begu zna se da je bio jedan od najzaslužnijih u redovima osmanske vojske. Za svoje zasluge od sultana Sulejmana Veličanstvenog dobio je nagrade i titulu sandžak-bega. Za grad Tuzlu naročito je bio važan period njegove uprave od 1548. do 1572. godine.

Pogledajte http://fena.ba/video/1467

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Yb9e7RtW_DO6IdsLhFX1P0EZtm28XZrD?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'