Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 17:06 |

Četiri osobe uhapšene u nastavku akcije 'Zadruga'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - U nastavku akcije kodnog naziva "Zadruga" uhapšene su još četiri osobe koje se sumnjiče za pranje novca, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS).

Tri osobe slobode su lišili policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova KS (MUPKS), a jednu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Četiri nova osumnjičenika će nakon kriminalističke obrade u spomenutim policijskim agencijama biti predani u nadležnost Tužilaštva KS.

Kako mediji prenose, u nastavku akcije uhapšeni su direktor firme Frimeco Damir Memagić i suvlasnik firme Atlant BiH Milad Čerkić, kao i Alija Prašović koji je osumnjičen za posredovanje velikom broju pravnih osoba, te Igor Došić, odgovorna osobu u kompaniji KimTec.

Inače, privedeno je ukupno 15 osoba, ali je većina nakon ispitivanja puštena na slobodu.

U sklopu akcije "Zadruga", čija je realizacija počela 24. januara, izvršeni su pretresi na više lokacija te je privedeno više osoba od kojih je 11 zadržano u pritvoru, a radi se o osobama koje se sumnjiče za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca.

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, Finansijsko-obavještajnim odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu i inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih uhapšenih u akciji Start

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor osumnjičenom Delaliću

Tužilaštvo KS zatražilo određivanje pritvora Amiru Pašiću, osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana