Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 15:03 |

Radončić: Direktor OSA-e treba podnijeti ostavku

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da bi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić trebao podnijeti ostavku, jer je dao  prethodnu suglasnost za nabavku 2.500 komada oružja dugih cijevi za potrebe Ministarstva unutaršnjih poslova (MUP). Dodao je da kao bivši ministar sigurnosti zna da je to nepotrebno i previše.  

- Zato sa gnušanjem odbacujemo političko pozorište vrha SDA koja napada RS. i tako jedni drugima nameću političke poene patriotskog, navodnog tipa uoči izbora, a očigledno se radi o sinhronizovanoj i zajedničkoj akciji – kazao je Radončić komentirajući ovu temu na press konferenciji SBB-a.

Također, predsjednik SBB-a očekuje da ostavku podnese i Elmedin Konaković na funkciju kantonalnog premijera budući da je na tu poziciju došao zahvaljujući stranci.

- Mi smo danas potvrdili odluku Kluba SBB-a da oni trebaju glasati za smjenu Konakovića –  poručio je Radončić.

Kada je u pitanju ostanak ministara SBB-a u Vladi Federacije, Radončić je ustvrdio da SDA i HDZ BiH ne mogu naći novog koalicionog partnera te da će SBB nastaviti djelovati u vlasti korektno i interesu građana Federacije.

Govoreći o stanju u Poreznoj upravi FBiH i izboru direktora ove institucije Radončić je kazao da „Šerif Isović nije nikakav hibermen, natčovjek“ te da je Porezna uprava napravila izvanredne rezultate budući da ima 1.200 zaposlenih.  

- Da li je konkurs bio legalan ili ne, u nadležnosti je Ministarstva finansija. Umjesto dva ili više kandidata za direktore i zamjenike, imate samo jednog kandidata za direktora. Ako ministar procjenjuje da nisu ispunjeni uslovi, znači treba konkurs ponoviti. Meni uopšte ne smeta da Isović kao do sada ostane v. d. dok se ne izabere novi. Ne smeta mi čak ni da bude legalno izabran – konstatovao je Radončić.

Poručuje da ne treba biti dilema da SBB ruši Isovića iz stranačkih, ličnih ili bilo kojih drugih razloga, ukazujući da je na djelu najveća poslijeratna pljačka poreza koju označava akcija „Zadruga“. Upitao je i kako je to moguće "da tako super uspješan direktor dozvoli toliku poreznu krađu". 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Tročlana radna grupa SBB-a održala sastanak u proširenom sastavu

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo