Bosna i Hercegovina     | 25.02.2018. 09:17 |

Ogawa: BiH ne smije stati, potrebno je uhvatiti korak sa zemljama regiona

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) – Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa smatra da je Bosna i Hercegovina dobro krenula ka razvoju i putu ka evropskim integracijama, te da će uprkos različitim strukturama koje osporavaju taj put, uslijediti uspješan period napretka.

Piše: Kanita Aliagić

Ambasadoru Ogawi ističe mandat u BiH, te je u oproštajnom intervjuu za Fenu rezimirao rezultate saradnje BiH i Japana.

Podsjetio je da Japan ulaže u BiH i jedan je od najvećih donatora na bilateralnom nivou. Unutar različitih okvira pomoći, opšta grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture, sporta, japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu eura u posljednjih 20 godina. Time su pokriveni vitalni sektori kao što je primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoliša, infrastrukture.

- Iako je bilateralna saradnja BiH i Japana dobra, saradnja sa FIPA-om će omogućiti da ona bude bolja i u zadovoljavajućem kapacitetu. Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u svim ključnim sektorima – kazao je ambasador Ogawa.

Kaže da je održao je puno predavanja u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, te primijetio da BiH ima najveći kapital u mladoj populaciji i da su mladi vrlo briljantni.   

- Stoga BiH ne smije stati, ne smije stagnirati. Potrebno je da uhvati korak sa državama regiona, a mladi trebaju da se školuju, trebaju biti involvirani u javni sektor i da se bore protiv nepotizma i korupcije – istakao je on.

Prioritetnim smatra rješavanje problema zagađenja zraka, "a Japan stoji na raspolaganju u pružanju pomoći u tom segmentu".

- Ulaganje u bolju saradnju s državama regiona je ključ uspjeha – naglasio je ambasador Ogawa kojemu u martu ističe mandat u BiH.

On smatra da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i u turizmu.

- BiH je prelijepa država i ja sam zahvalan što sam imao priliku da obiđem BiH i vidim njenu ljepotu. Jedva čekam da počne s radom Trebevićka žičara, a japanski turisti jedva čekaju da posjete BiH – rekao je, te kazao da i građani BiH također putuju u Japan, a vizu i nije teško dobiti.

Iako, kaže on, zavisi od povoda posjete, zainteresiranim građanima BiH nije teško dobiti vizu ukoliko požele da putuju u Japan.

- Žao mi je što napuštam BiH, uživao sam u svakom danu koji sam proveo u Sarajevu, te putujući po BiH. Ali ću, ukoliko mu poslovi dozvole, opet posjećivati ovu prelijepu državu – kazao je u oproštajnom intervjuu odlazeći Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Ogawa će funkciju ambasadora preuzeti u Alžiru, a dužnost ambasadora Japana u BiH će sredinom marta preuzeti Hideyuki Sakamoto.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo