Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 12:02 |

Vlada Japana: 230.000 KM za obnovu dvije osnove škole, u Kladnju i Višegradu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa danas je potpisao ugovore za dodjelu grant sredstava u iznosu od oko 230.000 KM koje je Vlada Japana osigurala za dva projekta u oblasti obrazovanja, a sredstva će biti utrošena na obnovu dvije osnovne škole u Kladnju i Višegradu.

Oko 96.500 KM osigurano je za obnovu Osnovne škole Kladanj, a 133.145 KM za obnovu Osnovne škole Vuk Karadžić u Višegradu.

Ova dva grant ugovora će pomoći renoviranju školskih zgrada i poboljšati ambijent obrazovanja za oko 1.300 djece te oko 160 nastavnika i školskog osoblja u dvije škole.

Školske zgrade i sportske sale građene su u periodu između 1930. i 1970. godine, ali nikada nisu propisno renovirane te postoje problemi poput neujednačene temperature unutar prostorija i opasnost od ozljeda usljed polomljene stolarije.

Ambasador Ogawa izrazio je nadu da će implementacijom projekata biti unaprijeđen ambijent osnovnog obrazovanja te da će doprinijeti dodatnom poboljšanju BiH.

Podsjetio je da je od 1996.godine do danas, Vlada Japana odobrila više od 28 miliona eura ili 55 miliona KM za poboljšanje kvaliteta osnovnog obrazovanja u BiH.

Ovo je također bila posljednja prilika da ambasador Ogawa prisustvuje ceremoniji potpisivanja ugovora jer uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine nakon završenog mandata kao ambasadora tokom dvije godine i 10 mjeseci boravka u BiH.

Prisustvovao je 11 puta na ceremoniji potpisivanja ugovora i potpisao ukupno 23 projekta.

- Nastavit ćemo podršku za bolji život bh. naroda. Mi Japanci uvijek i zauvijek ostajemo uz narod BiH – oproštajne su riječi ambasadora Ogawe koji će preuzeti funkciju ambasadora u Alžiru.

Direktori OŠ „Kladanj“ u Kladnju Nihad Gonđić i OŠ „Vuk Karadžić“ u Višegradu Momir Radojčić, izrazili su zahvalnost Vladi i Ambasadoru Japana na vrijednoj donaciji, jer im je kao prosvjetnim radnicima uvijek bila želja da sa svojim učenicima rade u ugodnom i za učenike i nastavnike toplom ambijentu.

Poželjeli su uspjeh ambasadoru Ogawi u novoj misiji u Alžiru.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Sanirana zgrada Osnovne škole Stolac

Vlada Japana novčano podržava zdravstvene ustanove u Doboju, Maglaju i Kozarskoj Dubici (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo