Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 11:15 |

Radionica o temi: Upravljanje kvalitetom zraka - iskustva Grada Beča

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 15. februara (FENA) – U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Ureda Grada Beča u Sarajevu „Eurocomm PR“, danas je održana radionica o temi „Centar za upravljanje kvalitetom zraka – iskustva Grada Beča“.

Rukovodilac Odjela za čistoću zraka u okviru Magistrata za zaštitu okoliša i klime Grada Beča Heinz Tizek prezentirao je bečka iskustva o strategiji za bolji kvalitet zraka.

- Kvalitet življenja je važan faktor u Beču i mi svakako radimo na poboljšanju svih segmenata, a svakako je kvalitet zraka jedan od njih. U svim sektorima radimo najbolje da bi doprinijeli kvaliteti življenja, a to podrazumijeva rad na toplanama i svim drugim oblicima grijanja – rekao je Tizek.

Naglasio je da je zbog zaštite okoliša i zraka Grad Beč uradio najveći pomak u oblasti javnog prijevoza.

Također, neke od mjera za zaštitu okoliša su zabrana grijanje na ugalj, veliko ulaganje u toplane i sistem daljinskog grijanja.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zijada Krvavac istaknula  je da su identificirali ključne probleme i da su se samim time opredijelili za formiranje posebnog centra koji će se aktivnije uključiti u realizaciju svih mjera za zaštitu zraka.

Istakla je da će u okviru tog centra biti potreban poseban model organizacije gdje će se koncentrirati stručni i educirani kadrovi prije svega iz informatičkih tehnologija kao nužnog preduvjeta za unaprjeđenje sadašnjeg sistema djelovanja u oblasti upravljanja i zaštite kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo