Svijet     | 15.02.2018. 10:33 |

Tillerson u Jordanu: Pregovorima će biti donesena odluka o Jerusalemu

FENA Internet

AMMAN, 15. februara (FENA) - Američki državni sekretar Rex Tillerson je u okviru posjete Bliskom istoku boravio u Jordanu i tom prilikom poručio da će pregovorima biti donesena konačna odluka o Jerusalemu.

"Konačni status o historijskom gradu će biti odlučen putem pregovora", kazao je Tillerson nakon sastanka u Ammanu sa jordanskim kolegom Aymanom Safadijem, prenosi TRT.

Ipak, ponovio je raniji stav kako je Sjedinjene Države priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela.

"Kao što je Jerusalem priznao za glavni grad Izraela, SAD isto tako s odobravanjem prihvata i stav Jordana o potrebi zaštite svetih mjesta", rekao je Tillerson.

Dotakao se i odnosa njegove zemlje s Turskom, napominjući da je ta zemlja i dalje važan saveznik SAD-a u okviru NATO-a.

"Ta zemlja je i dalje za nas važan partner u regionu. Trebamo pronaći put kako bi nastavili saradnju u istom smjeru. Mogu reći da smo privrženi istim ciljevima u pogledu Sirije", kazao je američki državni sekretar.

Safadi je u obraćanju novinarima istakao da je na sastanku s Tillersonom razgovarano o dešavanjima u Siriji i Palestini.

Naglasio je značaj očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije, dodajući da je važno postići rješenje u toj zemlji koje će prihvatiti i sirijski narod.

Istakao je kako je slučaj Palestine najvažnije pitanje za njegovu zemlju.

"Jordan neće prihvatiti nikakvu drugu odluku za Palestinu osim dvodržavnog rješenja u granicama iz 1967. godine", rekao je Safadi.

Tillerson i Safadi su u okviru strateškog partnerstva dviju zemalja tokom susreta potpisali i memorandum o sporazumijevanju kojim je predviđeno da SAD tokom petogodišnjeg perioda Jordanu godišnje pruža pomoć u visini od 1,275 milijardi dolara.

Američki državni sekretar se tokom posjete Ammanu sastao i s jordanskim kraljem Abdullahom Drugim.

Tillerson je tokom bliskoistočne turneje prije Jordana posjetio Egipat i Kuvajt, a planirano je da posjeti i Liban i Tursku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Jordanski kralj Abdullah: Izraelski 'brutalni' rat stvara 'generaciju siročadi' u Gazi

Desetine jevrejskih doseljenika upalo u kompleks Al-Aqse

Jordanska vojska sukobila se s krijumčarima droge duž sirijske granice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo