Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 09:48 |

Do sada se „Merhametu“ za pomoć obratilo između 350 i 400 migranata

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. februara (FENA) – Humanitarna organizacija Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“  i njegove organizacione jedinice širom BiH prate situaciju vezanu za novi migrantski talas prema državama Evrope.

Predsjednik Merhameta Hajrudin Šahić u izjavi za Fenu je kazao da se svim organizacionim jedinicama, prije svega u osnovnim odborima „Merhameta“, migranti prijavljuju za pomoć u hrani, odjeći, obući i smještaju.

- „Merhamet“ ne raspolaže sa smještajnim kapacitetima, ali smo svim migrantima koji su se do sada obratili „Merhametu“ pomogli u hrani, odjeći, obući, ćebadima i sredstvima za higijenu. To ćemo i ubuduće činiti – rekao je Šahić.

Do sada se „Merhametu“ za pomoć obratilo između 350 i 400 migranata i svima su izašli u susret, u skladu s mogućnostima. „Merhamet“ ima dovoljno kapaciteta da logistički podrži i veći broj migranata. 

-  Ukoliko se broj migranata u BiH bude znatno povećavao, obratit ćemo se nadležnim institucijama za sufinansiranje u pripremi toplih obroka za migrante i nabavku sredstava za higijenu – istakao je Šahić.

Dodao je da je „Merhamet“ u stalnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Također, uposlenici „Merhameta“, shodno sugestijama Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za za poslove sa strancima BiH, migrante usmeravaju kod nadležnih institucija za registraciju kako bi mogli ostvariti svoja prava.

- Svjedoci smo da Služba za poslove sa strancima BiH upozorava da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ukoliko uoče migrant

e – zaključio je Šahić u izjavi za Fenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Obilježen 111. rođendan Merhameta

Ministar Velagić ugostio direktora Regionalnog odbora Merhameta Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo