Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 09:23 |

Ambasador Hrle nije lobirao za odlaganje općih izbora

FENA Saopćenje

WASHINGTON/SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle nikad nije lobirao za odlaganje Općih izbora 2018. godine, saopćeno je iz Ambasade BiH u Washingtonu.

Kako se navodi u saopćenju, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, izjavio je u emisiji "Telering" da ambasador BiH u Vašingtonu, Haris Hrle, lobira da se oktobarski izbori ne održe u roku (naslov na web portalu RTRS: „Ambasador BiH u Vašingtonu lobira da se odlože izbori“).

Tom prilikom, navodi se u saopćenju, Fahrudin Radončić je rekao: "Imamo nekoliko vrlo neozbiljnih situacija. Јavno kažem da ću od Igora Crnatka tražiti da on, kao ministar inostranih poslova, vidi šta mu radi ambasador u Vašingtonu. To je pripadnik takozvanih zelenih političkih Kmera koji lobira da se izbori u oktobru ne održe u roku. Kome to odgovara? Samo SDA! Izbori se trebaju i moraju održati".

- S tim u vezi, Ambasada Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama želi naglasiti da ambasador Haris Hrle nikad nije lobirao za odlaganje Opštih izbora 2018. Ambasador Hrle održava redovne sastanke s ključnim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti SAD, sa šefovima diplomatskih misija te čelnicima akademskih i nevladinih organizacija, ali tema odlaganja izbora nijednom nije bila na dnevnom redu. Dakle, nikad i nijednom nije bila predmet razgovora - stoji u saopćenju.

Kako se dalje navodi, ambasador i diplomatsko osoblje dosljedno i ozbiljno provode smjernice vanjske politike i postupaju u skladu sa instrukcijama Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- Ambasada pokušaj prebacivanja bh. predizborne kampanje na diplomatski teren u Washingtonu posmatra kao djelovanje koje šteti ukupnim interesima države i njenom ugledu u SAD. To umanjuje naše napore i potkopava aktivnosti koje poduzimamo vezano za pristup BiH NATO i EU - stoji u saopćenju Ambasade BiH u Washingtonu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'