Svijet     | 14.02.2018. 19:28 |

Tillerson: Hezbollah je dio političkog procesa u Libanu

FENA Internet

AMMAN, 14. februara (FENA) - Američki državni sekretar Rex Tillerson priznao je u srijedu da je proiranski pokret Hezbollah "dio političkog procesa" u Libanu, ublažavajući stav Washingtona prema šiitskom pokretu uoči posjete toj zemlji.

- Podržavamo slobodan i demokratski Liban, bez uticaja ostalih, a znamo da je libanski Hezbollah pod uticajem Irana. Smatramo da taj uticaj nije od koristi za dugoročnu budućnost Libana - izjavio je Tillerson na konferenciji za novinare u Jordanu.

Također, moramo prihvatiti realnost da su oni dio političkog procesa u Libanu - kazao je.

Šiitski pokret Hezbollah - jedina frakcija koja je zadržala oružje nakon libanskog građanskog rata - u vladi je premijera Saad Haririja.

Uprkos tome što su ga Sjedinjene Države nazvale "terorističkom organizacijom" i uvele mu ekonomske sankcije, Hezbollah je izrastao u pokret koji igra ključnu ulogu u regionalnim sukobima, uključujući i onaj u Siriji.

Američko ministarstvo pravde u januaru je objavilo stvaranje posebne radne grupe koja bi istražila, kako ga naziva, "narkoterorizam" uticajnog pokreta.

Sjedinjene Države početkom februara su uvele sankcije protiv šest pojedinaca i sedam kompanija zbog navodnih veza s finansijerom Hezbollaha Adhamom Tabajom.

Uticaj grupe na politički život zemlje prošle je godine bio u središtu političke krize u Libanu kada je Hariri podnio ostavku koju je kasnije povukao, u jeku međusobnih optužbi regionalnih sila Irana i Saudijske Arabije.

Nakon krize, libanski politički akteri - među kojima je i Hezbollah - pristali su da poštuju zvaničnu politiku "distanciranja" te zemlje prema regionalnim sukobima.

Tillerson se sutra sastaje s političkim rukovodstvom Libana u okviru svoje bliskoistočne turneje, prenosi  AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hezbollah: Izrael će se suočiti s odmazdom

Hezbollah izveo novi napad na izraelsko naselje

Hezbollah odbio prijedloge SAD-a o povlačenju boraca sa granice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo