Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 19:23 |

Bugojanski vijećnici usvojili Nacrt budžeta za 2018.

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 14. februara (FENA) - Nacrt budžeta općine Bugojno za 2018., kojim su predviđeni prihodi od 7.663.000 KM, usvojen je na današnjoj sjednici Općinskog vijeća toga grada.

Ovaj strateški dokument podržan je s osamnaest vijećničkih glasova, dok su tri vijećnika glasala protiv.

Dogovoreno je da se javna rasprava o Prijedlogu budžeta općine Bugojno za ovu godinu održi 5. marta.

Također, usvojena je odluka kojom su potvrđeni rezultati provedenih izbora u mjesnim zajednicama.

-Koalicija hrvatskih stranaka nije zadovoljna načinom na koji su izbori održani u mjesnim zajednicama Gaj i Vučipolje. Smatramo da su izbori provedeni neregularno i nezakonito, zbog čega smo tražili da se ponove što, nažalost, nije prihvaćeno - kazao je predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić.

Prihvaćena je ostavka predsjednice Općinske izborne komisije (OIK) Sabihe Crnica i usvojena informacija o upisu učenika u 2017. na području općine Bugojno. 

Zamjenik predsjedavajućeg OV Salih Gurbeta posebno važnim ocijenio je to što su se vijećnici usaglasili u vezi dopisa, koji će biti odaslan Vladi SBK-a.

-Svi znamo da nas, kada je u pitanju srednje obrazovanje, očekuje veliki problem, a to je nedostatak djece, jer će učenici iz osmog prelaziti u deveti razred - kazao je Gurbeta.

Dodao je kako usvojeni zaključak može biti dobar pokazatelj kantonalnoj vlasti da već sada razmišlja o tome na koji način će prevazići problem za koji je evidentno da će se pojaviti.

-Ove godine, u Bugojnu se očekuje upis šest odjeljenja, dok ih je prethodne bilo šesnaest, što će predstavljati veliki problem za same zaposlene. Na nivou cijelog Kantona očekuje se 250 normi manje - istaknuo je.

Načelnik Ajkunić je ustvrdio kako su vijećnici usvajanjem određenih odluka pokazali poseban odnos prema mladima i studentima. 

-Odobrili smo 317 stipendija redovnim studentima za akademsku 2016./2017., a s pet stipendija, odnosno jednokratnom pomoći u iznosu od 500 KM pomoći ćemo dalje školovanje 36 studenata - kazao je načelnik Ajkunić.

Zajednički stav vijećnika je da je potrebno uraditi novi pravilnik i strožije kriterije o dodjeli stipendija, te da bi njihova isplata trebala biti redovnija.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'