Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 17:27 |

Sarajlić: Zatražit ćemo smjenu Konakovića

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić izjavio je danas novinarima da je Izvršni odbor KO SDA odlučio da zatraži smjenu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je ranije podnio ostavku na sve funkcije u stranci.

Sarajlić je to izjavio uoči sjednice Predsjedništva SDA, koja je počela danas u 16.00 sati u Sarajevu.  

Istakao je da će predstavnici SDA u narednim danima razgovarati s predstavnicima stranaka koje čine koaliciju u Kantonu Sarajevo, budući da smjena premijera podrazumijeva i smjenu Vlade KS.

Sarajlić je kazao da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Skupštine KS-a radi razrješenja premijera i nada se da će na istoj sjednici naći rješenje za nastavak rada Vlade KS.

- Svjesni smo težine trenutka i svjesni smo da Vlada mora sačuvati svoju osnovnu funkciju, jer život u KS-u ne smije stati zbog odluke premijera da ne podnese ostavku. On je bio prijedlog SDA koja je voljom većine građana 2014. bila izborni pobjednik, te je sasvim korektno da SDA s partnerima u vlasti nađe drugo rješenje. Da li će to biti vlada tehničkog mandata ili će SDA ponuditi novog premijera, te odgovore ja danas nemam - rekao je Sarajlić novinarima uoči održavanja sjednice Predsjedništva SDA. 

Dodao je da su u proteklih 48 sati održane sjednice svih općinskih odbora SDA u KS-u i da su iz članstva stranke izbrisani Mirza Selimbegović i Elvedin Okerić (Novi Grad), te Elmedin Konaković, Kemal Ademović i Amel Mekić (Centar).

Današnjoj sjednici Predsjedništva SDA prisustvuje i predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji nije želio davati izjave.

Konferencija za medije SDA najavljena je za 19.00 sati, nakon sjednice Predsjedništva te stranke, na kojoj će se obratiti Izetbegović. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo