Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 15:21 |

Zvizdić će zatražiti informacije o nabavci oružja za policiju u RS-u

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je danas da nije znao za nabavljanje oružja za potrebe policije u Republici Srpskoj, jer ništa nije razmatrano na sjednicama Vijeća ministara.

Od institucija koje su o tome odlučivale najavio je da će zatražiti adekvatne informacije, te napominje da u BiH svaka nabavka oružja, posebno kada su u pitanju količine kakve sada nabavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zabrinjava sve građane.

- To zabrinjava građane, imajući u vidu našu prošlost, i treba na najadekvatniji način obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine automatskih pušaka ili dugih cijevi te ćemo zatražiti informaciju da li je to sve usklađeno sa standardima dozvoljenim za BiH - dodao je Zvizdić.

NATO štab i EUFOR u Bosni i Hercegovini upoznati su sa zabrinutošću javnosti nakon objave da će za policiju Republike Srpske biti nabavljeno 2.500 pušaka.

No, iz NATO štaba za Fenu je rečeno da su to pitanja koja trebaju rješavati nadležne institucije BiH.

S druge strane u EUFOR-u za Fenu naglašavaju da stalno prate situaciju u BiH i reagiraju na odgovarajući način u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Općem okvirnom sporazumu za mir, ali o ovom  slučaju nisu željeli više komentirati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Plenković: Jačanje vojske pokazuje da smo predvidjeli novu sigurnosnu situaciju

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'