Kultura     | 14.02.2018. 13:40 |

Laibach i kolektiv IRWIN dobit će mjesto u arhivu 'Opkoljeno Sarajevo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Organizatori koncerta Laibacha u Sarajevu u suradnji sa Historijskim muzejom BiH najavili su da će Laibach i kolektiv IRWIN dobiti mjesto u muzejskom arhivu "Opkoljeno Sarajevo".

Kako je već najavljeno, koncert Laibacha bit će održan 29. marta ove godine u Domu mladih. Evropska turneja novoga albuma "Also Sprach Zarathustra" počinje 2. marta u Bolonji, a tokom koje će Laibach nastupiti u više od 20 gradova. Turneja će biti završena 29. marta koncertom u sarajevskom Domu mladih.

Građani Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke "Opkoljeno Sarajevo" u Historijskom muzeju BiH.

- Sjećate li se ratnog natpisa "NSK Država Sarajevo" na zgradi Narodnog pozorišta? To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu Laibacha. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Novo gostovanje Laibacha u Sarajevu je povod da sa Historijskim muzejom BiH podijelite svoje iskustvo i da nam ispričate kako je bilo 1995. godine na koncertu. Tragamo za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama - saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje zločina UNSA o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva

Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Nakon 23 godine objavljene Kanlićeve fotografije s koncerta Laibacha u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'