Svijet     | 14.02.2018. 13:00 |

Borci za ljudska prava iskazuju podršku Ahed Tamimi, palestinskoj tinejdžerki

FENA Internet

RAMALLAH, 14. februara (FENA) – Brojne slavne ličnosti i borci za ljudska prava su iskazali javnu podršku 17-godišnjoj  Palestinki Ahed Tamimi koju su izraelske snage uhapsile u decembru prošle godine zbog videa na kojoj je ošamarila pripadnika sigurnosnih snaga koji joj je upao u kuću, javlja agencija Wafa.

Američka politička aktivistica  Angela Davis je rekla da ne samo da stoji uz Tamimi nego i uz svu palestinsku djecu koja su u izraelskim zatvorima. 

- Solidarišem se sa Ahed Tamimi i sa 300 palestinske djece koja su u izraelskim zatvorima. Više od 70 godina državnog nasilja i otimanja zemlje ima za cilj slomiti Palestince, ali nisu u tome uspjeli niti će - napisala je Davis.

Američki filozof, aktivist, kritičar i pisac Cornel West se također zauzeo za Tamimi. 

- Moramo braniti našu palestinsku braću i sestre, posebno djecu koja žive pod okrutnom izraelskom okupacijom - rekao je West.

Marc Lamont Hill, američki profesor i TV ličnost je rekao da ovaj slučaj najbolje  održava kakav je izraelski pravni sistem. 

- Ovaj slučaj pokazuje duboku krizu pravnog sistema koji kriminalizira palestinsku djecu. Izraelsko proganjanje djece, hapšenje, fizičko i psihičko nasilje odražava duboku indiferentnost prema životima najranjivijih - rekao je Hill. 

Phillip Agnew, direktor "Dream Defenders Mission," organizacije koja se bori protiv rasne diskriminacije je poslao pismo podrške Tamimi , a kojeg su potpisali brojni aktivisti, glumci i poznate ličnosti.

Ahed Tamimi i njena majka koja je također uhapšena su se pojavili pred sudom jučer u Ramallahu, ali je saslušanje odgođeno za mart. Advokat Tamimi je upozorio na njeno nezakonito hapšenje i zadržavanje u pritvoru. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel