Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 09:38 |

Katolici danas obilježavaju Pepelnicu kojom započinje korizmeno vrijeme

FENA

MOSTAR, 14. veljače (FENA) – Katolička Crkva danas obilježava blagdan Pepelnicu ili Čistu srijedu, kojim započinje razdoblje korizme, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, što je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva.

Na Pepelnicu svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti'' ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

Pepeo je simbol pokore i poziv je katoličkim vjernicima da razviju duh poniznosti i žrtve, a podsjeća ih i da je Bog velikodušan i milosrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice. Posipanje pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi.

To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. 

Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili one kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Pepelnica je pomični spomendan, pa se ne obilježava svake godine istog datuma.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Papa Franjo predvodio misu na Pepelnicu, traži od katolika da se posvete osnovnim stvarima

Počinje korizma, priprava za proslavu Uskrsa

Počinje korizma, priprava za proslavu Uskrsa

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije