Svijet     | 13.02.2018. 20:15 |

Britanski sud potvrdio potjernicu za Julianom Assangeom

FENA Internet

LONDON, 13. februara (FENA) - Sutkinja je u utorak odobrila britansku potjernicu za Julianom Assangeom, navodeći da bi osnivač WikiLeaksa trebao smoći hrabrosti da uđe u sudnicu i suoči se s pravdom nakon više od pet godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Sutkinja Emma Arbuthnot odbacila je tvrdnje Assangeovih advokata da više nije u javnom interesu njegovo hapšenje zbog izbjegavanja odredbi kaucije u 2012. i traženja utočišta u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Tužioci tvrde da istražuju navode o seksualnom zlostavljanju i silovanju koje su protiv njega iznijele dvije žene, a koje Assange negira.

Arbuthnot nije štedila riječi tokom izricanja presude u londonskom sudu Westminster, navodeći da je izvjegavanjem uslova određenih u sporazumu o kauciji, Assange "učinio odlučan pokušaj da omete sudski poredak".

Kazala je kako Assange izgleda kao "čovjek koji želi uvesti vlastita pravila u kurs pravde".

- Izgleda da on smatra da je iznad normalnih zakonskih pravila i želi pravdu koja ide samo u njegovu korist - izjavila je sutkinja, izazivajući uzvike negodovanja Assangeovih pristalica u javnoj galeriji, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana