Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 15:45 |

Pendeš - Gronski: Nastavak podrške SAD-a euroatlantskim integracijama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Ministrica i zamjenici ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić razgovarali su danas s delegacijom Sjedinjenih Američkih Država koju je predvodio zamjenik komandanta Komande američkih kopnenih snaga u Evropi za rezervne snage i nacionalnu gardu generalmajor John Gronski.

Razgovaralo se o naporima i izazovima koji stoje pred institucijama odbrane BiH na euroatlantskom putu, o aktivnostima usmjerenima na aktiviranje MAP-a, jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH, saradnji SAD i BiH u oblasti odbrane te oblicima saradnje u narednom periodu.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane BiH iskazali su zahvalnost zbog posjete generala Gronskog, kojom je još jednom potvrđena dosljednost SAD u vođenju politike podrške i posvećenosti BiH.

Bosna i Hercegovina, kako je istaknuto, ostaje predana euroatlantskim integracijama, a aktivacija MAP-a za BiH je imperativ, ne samo za BiH, već i za euroatlantsku zajednicu.

Posebno je iskazana zahvalnost SAD za sveukupnu pomoć koju se realizira kroz programe bilateralne saradnje Mil-to-Mil, kroz program Državnog partnerstva s Marylandom, kroz program školovanja IMET, kao i materijalno-finansijsku pomoć kroz program FMF.

Pendeš je upoznala Gronskog o poduzetim radnjama i naporima vezanim za uknjižbu perspektivne vojne imovine, što je i uslov za aktiviranje MAP-a.

Pendeš je istakla da je Ministarstvo odbrane BiH učinilo značajan iskorak u tom procesu, te izrazila očekivanje skorog prijema BiH u MAP.

Zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerinić, su također zahvalili generalu Gronskom na posjeti i za ukupnu pomoć SAD Ministarstvu odbrane BiH, pri čemu se razgovaralo i o prioritetima saradnje u narednom periodu.

Gronski je iskazao opredijeljenost i podršku SAD-a da pomogne BiH i pozitivnim ocijenio opredijeljenost ka euroatlanstkim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo