Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 15:00 |

Mikulić: SDP, HDZ i SDA pokazali dobru namjeru za rješavanje izbora u Mostaru

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Krajem mjeseca počinju zvanični pregovori predstavnika SDA, HDZ-a BiH i SDP-a BiH na kojima se treba postići dogovor u vezi sa izborima u Mostaru.

- Postignut je preliminarni sporazum da se krene u zvanične pregovore o Izbornom zakonu koji bi rješavao pitanje izbora u Mostaru. Mislim da sam naišao na pozitivne vibracije u Općinskoj organizaciji SDA i Općinskom odboru HDZ-a BiH. Praktično krajem mjeseca počinju zvanični pregovori jer smo već vidjeli da od ovakvog statusa quo nema ništa i da se nešto mora riješiti – kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Zoran Mikulić uoči današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Smatra da se kvalitetno rješenje za Mostar može naći kao sublimacija svih ponuđenih rješenja.

- Želim da vjerujem da je pokazana dobra namjera SDA i HDZ-a BiH i mislim da ćemo naći konačno zajedničko rješenje jer ispred SDP-a tvrdim da to ne mora biti prijedlog kakvim smo ga mi predlagali. Spreman sam da to bude „mješavina“ prijedloga HDZ-a i SDA uz naravno uvažavanje ustavnih odredbi i ograničenja koja postoje u Statutu Mostara u pogledu minimalne zaštite konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih, te maksimalnoj kvoti zastupljenosti jednog naroda kako ne bi došlo do omalovažavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda – kazao je Mikulić.

SDP, ističe, nije protiv toga da Mostar bude jedna izborna jedinica – jedan čovjek, jedan glas , da se direktno bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika.

- Dakle voljni smo za svaku suradnju i prihvatamo sva rješenja koja su u okviru demokratskih principa bez majorizacije bilo kojeg naroda i uz omogućavanje sudjelovanja u vlasti svim konstitutivnim narodima i onima iz reda ostalih – rekao je Mikulić.

SDP smatra da se rješenje izbornog zakonodavstva mora naći u institucijama države te je spreman surađivati sa svim partnerima i parlamentarnim strankama da bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

- Pozivamo predstavnike SDA i HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu da prihvate ili da bar raspravljaju o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je SDP predložio. Praktično to je još jedini „živi“ prijedlog u parlamentarnoj proceduri budući da su svi ostali odbijeni u dosadašnjoj proceduri – ukazao je Mikulić.

Kaže da nije zadovoljan bio kada je vidio da se u zajedničkom prijedlogu SDA i HDZ-a BiH, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, pokušavaju riješiti tri pitanja: Doma naroda u Parlamentu FBiH, Mostara i članova Predsjedništva BIH, a da se prethodno i tim pitanjima koalicioni partneri koji čine većinu u vlasti, nisu dogovorili.

- Sa tim neusklađenim rješenjima praktično se pokušavalo dobiti na vremenu – zaključio je Mikulić uoči sjednice Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se razmatra Nacrt izborne strategije za Opće izbore 2018. godine. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo