Ekonomija     | 13.02.2018. 15:43 |

Projekt '100 najvećih' od ove godine i u Crnoj Gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Nakon što je potpisan franšizni ugovor između Poslovnih novina d.o.o. i kompanije BI Consulting d.o.o. iz Podgorice, ove godine će  prvi put biti realizovan projekt “100 najvećih u Crnoj Gori”,  istaknuto je na konferenciji za medije koja je danas održana u Podgorici, javljaju Poslovne novine.

Projekt "100 najvećih" Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, a na ovaj način je izašao van granica naše zemlje i od danas zvanično postao regionalni. Izbor „100 najvećih u privredi BiH“ jedan je od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

I ove godine suorganizator gala svečanosti na kojoj će biti dodjeljena priznanja najboljim kompanijama u našoj zemlji je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Prošle godine, na 30. godišnjicu postojanja projekta, gala svečanost Izbora “100 najvećih u BiH” u Sarajevu okupila je više od 400 vodećih privrednika, menadžera i zvaničnika, kao i predstavnika diplomatskog kora. Time se ovaj događaj etablirao među vodeće privredne događaje u BiH. U sklopu projekta je i istoimena specijalna publikacija u kojoj su lani po prvi put rangirane i kompanije iz zemalja regiona, kao i one iz vodećih industrijskih grana. 

Važnost rangiranja najboljih i uspješnih kompanija i isticanje pozitivnih priča dugogodišnja je misija Poslovnih novina, koje kroz ovaj i ostale svoje projekte, stavljaju akcenat na važnost praćenja informacija o poslovanju kompanija i ekonomske tokove ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. 

Upravo je to i cilj projekta „100 najvećih u Crnoj Gori”, koji treba da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovog projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija BI Consulting realizuje u partnerstvu sa crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo Societe Generale Montenegro.

Također, ovaj projekt će omogućiti veću prepoznatljivost i promociju onim crnogorskim kompanijama koje iskoriste pravo da se pečatom „100 najvećih u Crnoj Gori” predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori i regiji, a naravno, na ovaj način će se otvoriti i mogućnost povezivanja sa najuspješnijima u BiH.

 - Projekat '100 najvećih u Crnoj Gori' se prvi put realizuje u Crnoj Gori, po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojit ćemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća, sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojit ćemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u godišnjoj publikaciji. U ovom ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju mjesto će naći i sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini - izjavio je osnivač BI Consultinga Ratko Nikolić.

Publikacija '100 najvećih u Crnoj Gori' će biti predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti više od 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.

Na konferenciji za medije u Podgorici danas su govorili još i državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore Nemanja Katnić, generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Radosav Baćko Babić i direktor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale Montenegro Samo Jovićević.

Govoreći o važnosti projekta Katnić je istakao je da se na ovakav način promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima

Po riječima Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice.

- Ovoliki interes i pozitivna energija kojom je okružen projekt "100 najvećih" i nama daje dodatnu obavezu da ga dodatno razvijamo i nastojimo uključiti što veći broj kompanija iz regije. Na ovaj način ne samo da ćemo pričati pozitivne privredne priče nego i stvoriti kvalitetnu platformu za povezivanje privrednika što će zasigurno doprinijeti i razvoju kompletne ekonomije na ovom području - naveo je Kučković. 

Kako je saopćeno iz Poslovnih novina, 31. Izbor “100 najvećih u BiH” bit će održan u septembru ove godine u Sarajevu, kada će tradicionalno biti dodijeljena priznanja najboljima u privredi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana