Ekonomija

Općina Stolac kroz projekt 'LIFE' unapređuje gospodarsko okruženje

Tekst: Cvita Kusić, Foto FENA/Emanuel Soca

STOLAC, 14. veljače (FENA) - Potpisivanje ugovora između Općine Stolac i Međunarodne financijske korporacije - IFC o pristupanju te općine Projektu privlačenja investicija i unapređenju gospodarskog okružja na lokalnoj razini - LIFE, upriličeno je u srijedu u zgradi Općine Stolac.

 Ugovor su potpisali načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković i menadžerica projekta LIFE Ruvejda Aliefendić, u prisustvu britanskog veleposlanika u BiH Edwarda Fergusona. Spomenuti projekt implementira Grupacija Svjetske banke u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini.

 Implementacijom projekta LIFE Općina Stolac napravit će iskorak u podizanju konkurentnosti svoga privatnog sektora čineći napore na smanjenju troškova poslovanja, skraćenju vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i suglasnosti, te dodatnim povećanjem transparentnosti u radu općinskih tijela uprave krenuti smjerom privlačenja investicija.

 Stolački načelnik Bošković kazao je kako je ovaj projekt od velikog značaja za općinu i razvoj privatnog poduzetništva te kako se nada da će se njegovom implementacijom vratiti povjerenje privatnog sektora u općinu Stolac.

 - Nadam se da ćemo nakon ovog projekta imati dobar dokument koji će poboljšati povjerenje privatnog sektora u općinu Stolac, u ovu upravu, koja uvelike ovisi o privatnom sektoru - izjavio je novinarima načelnik Bošković.

 Da bi gospodarska zona Stoca došla do izražaja, Bošković je naglasio važnost cestovne infrastrukture, odnosno dobre putne komunikacije, spomenuvši pri tome dionicu Mostar-Stolac-Neum, za čiju bi izgradnju tender trebao biti raspisan polovinom ove godine.

 Britanski veleposlanik Ferguson ocijenio je kako je projekt LIFE s općinom Stolac vrlo konkretan i praktičan projekt koji se provodi na području cijele BiH.

 - Ono što pokušavamo uraditi s našim stručnjacima iz Svjetske banke jeste pojednostaviti procedure, odnosno smanjiti vrijeme i troškove kompanijama prilikom registracije, a samim time i generalno poboljšati poslovnu klimu - kazao je britanski veleposlanik.   

 Naglasio je kako su ovi projekti zaista doveli do konkretnih rezultata u gradovima, odnosno općinama gdje su do sada provedeni, navevši primjer Sarajeva gdje je za 15 posto povećan broj registracija, a za 20 posto smanjeno vrijeme potrebno za registraciju.

 - Nadam se da ćemo i ovdje u Stocu imati iste, ako ne i bolje rezultate - zaključio je britanski veleposlanik.

 Menadžerica Aliefendić izjavila je kako IFC na ovakvim projektima radi već desetak godina, a ono što je najvažnije, kako je kazala, jeste ta suradnja s lokalnim biznisima. 

 Izrazila je zadovoljstvo što je Općina Stolac spremna stvoriti jedno dinamičnije okruženje, napomenuvši pri tome kako se pored Stoca ovaj Projekt provodi na još osam lokacija, a prije toga je proveden na njih 11 u cijeloj BiH.

 Nakon potpisivanja Ugovora, veleposlanik Ferguson i načelnik Bošković prisustvovali su obilježavanju početka druge faze projekta "Aktivni građani", kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koje je održano u zgradi Srednje škole Stolac, u organizaciji British Councila.

 Riječ je o projektu koji provodi aktivnosti kojima se motiviraju i obučavaju mladi iz različitih krajeva zapadnog Balkana kako bi bolje razumjeli potrebe svojih lokalnih zajednica i njihov položaj u regiji, te aktivno radili na njihovom unapređenju.

 Također, projekt jača sposobnosti mladih potrebne za zapošljavanje na suvremenom tržištu rada, kao i njihovo razumijevanje odgovornosti institucija prema potrebama i aspiracijama mladih.

 Partneri British Councila na projektu su Nansen dijalog centar Mostar, Crveni Križ Općine Žepče i Smart Centar Cazin.

 

(FENA) I.B.