Magazin     | 13.02.2018. 10:21 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. veljače (FENA) -

- 1633. Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom Galileo Galilei, došao u Rim kako bi mu se sudilo zbog ideje o heliocentrizmu koju je Crkva smatrala 'rubom hereze'. Galileo je na suđenju prisiljen da se odrekne svoje teorije, a posljednje godine života proveo je u kućnom pritvoru po nalogu rimske inkvizicije.

- 1787. Umro Ruđer Bošković, jedan od najvećih znanstvenika svoga doba. Bio je multidisciplinarni znanstvenik, filozof, matematičar, fizičar, astronom, geodet, graditelj, arheolog, diplomat i pjesnik.

- 1883. Umro Richard Wagner, njemački skladatelj, dirigent, reformator opere i središnja ličnost u njenom razvoju u drugoj polovici 19. stoljeća. Bio je prvenstveno poznat po svojim operama (ili "muzičkim dramama", kako ih je kasnije nazivao). 

- 1884. Braća Auguste i Louise Lumiere patentirali su 'kinematograf', spravu koja je istovremeno bio filmska kamera, stroj za kopiranje i projektor. Slično kao i kod Edisonovog kinetoskopa, koristili su 35-mm-film te perforaciju.

- 1894. Umro Franjo Rački, hrvatski povjesničar, publicist, kulturni djelatnik, narodnjački političar, "otac hrvatske moderne kritičke historiografije".

- 1900. Rođen Ivo Šeremet, glasoviti bosanskohercegovački likovni umjetnik impresionističkog izričaja. Godine 1959. osniva Umjetničku galeriju BiH u Sarajevu, a nešto kasnije i međunarodnu Slikarsku koloniju u Počitelju. Bio je član je Akademije znanosti i umjetnosti BiH te dobitnik brojnih društvenih priznanja i nagrada.

- 1911. Skupina splitskih studenata u Pragu osnovala HNK Hajduk Split, koji je danas, uz zagrebački Dinamo, jedan od dva najpopularnija kluba u Hrvatskoj.

- 1923. Rođen Charles Elwood "Chuck" Yeager, američki brigadni general, glasoviti testni pilot, koji je 14. listopada 1947. prvi u povijesti probio zvučni zid upravljajući raketnim zrakoplovom Bell X-1 nad pustinjom Mojave u Kaliforniji.

- 1945. Američki i britanski zrakoplovi u Drugom svjetskom ratu počeli bombardiranje njemačkog grada Dresdena. Grad je tijekom dva dana razoren, a računa se da je poginulo oko 135.000 ljudi.

- 1955. Rođen Zlatan Čolaković, filolog, istraživač i istaknuti profesor. Kao sabirač bošnjačke epike, prvi je zabilježio bošnjačke epske pjesme na filmu. Za folkloristički doprinos dobio je Nagradu države Kanade. Predavao je na Harvardu i Waterloo Univerzitetu.

- 1974. Umro Petar Lubarda, jedan od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih slikara 20. stoljeća. Prvu samostalnu izložbu imao je 1925. u Nikšiću, a potom 1927. i 1929. u Parizu i Rimu. Od 1927. godine učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

- 1990. Istočna i Zapadna Njemačka postigle su dogovor o ujedinjenju koje je službeno uslijedilo 3. listopada iste godine. Tada su se Istočna Njemačka i Berlin, koji je tada prestao biti poseban teritorij, pridružili Zapadnoj Njemačkoj. Tim spajanjem stvorena je jedinstvena država Njemačka.

- 2001. U potresu magnitude 6.6 koji pogodio Salvador, život je izgubilo oko 400 ljudi.

- 2004. U bombaškom napadu na njegovo vozilo u Dohi (Katar) ubijen je bivši predsjednik Čečenije u egzilu Zelimhan Jandarbijev, a njegov maloljetni sin je ranjen. Rusija je više puta tražila njegovo izručenje, smatrajući ga odgovornim za smrt više stotina građana u Čečeniji i zbog veza sa Al-Kaidom.

- 2008. Australski premijer aboridžinskim stanovnicima uputio ispriku bez presedana u kojoj je zatražio oprost poglavito za odnos prema djeci 'ukradene generacije' koja su odlukom australskog parlamenta oduzimana svojim domorodačkim obiteljima između 1869. i 1969. godine.

- 2012. Danas se obilježava Svjetski dan radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio UN-a. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana