Kultura     | 12.02.2018. 19:13 |

U Sarajevu promovirana knjiga 'Istinom do pobjede' Ilije Jurišića

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 12. februara (FENA) – Da je moguće doći do pobjede vjerom u istinu i podrškom građana, kakvu su imali građani Tuzle, svjedoči knjiga „Istinom do pobjede“ autora Ilije Jurišića, kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin u Tuzli u maju 1992. godine.

- Kada se pročita ovo djelo sazna se kroz šta sve čovjek i njegova obitelj može prolaziti kada je neosnovano optužen i koliko je teško dokazati vlastitu nevinost. Ilija je čovjek dijaloga, tolerancije, pomirenja i on u knjigu nije htio ništa unijeti što bi bilo kojeg čitatelja moglo potaknuti na neki oblik mržnje ili slično, te je ostavio ono što pokoljenja trebaju znati – rekao je jedan od promotora, Ivan Cvitković, na večerašnjoj promociji u Sarajevu.

Izrazio je žaljenje što pravosuđe BiH nije pokazalo nikakvo zanimanje da zaštiti svog državljanina, Jurišića.

Zašto je nedužan proveo tri i po godine u zatvoru u Beogradu opisano je u knjizi, kao i to zašto je pravno optužen i zašto tužilac i prvostepeni sud nisu uspjeli dokazati njegovu krivicu.

U tom periodu predsjedavajuća Općinskog vijeća Grada Tuzla bila je Nada Mladina, koja je prisutne na promociji podsjetila da su se građani Tuzle okupili da prikupe podatke kako bi pomogli advokatima odbrane s ciljem da dokažu istinu o tome da Ilija Jurišić nema nikakvu krivicu.

- Uz takvu pomoć izborili smo se za istinu, ali, nažalost, ta borba je trajala devet godina – poručila je Mladina.

Promotorka Besima Borić ukazala je da je knjiga značajna za pojedinačno i kolektivno pamćenje u kojoj se vidi koliko je Tuzla učinila sve da dođe do konačnog oslobađanja Jurišića.

- Imao sam ogromnu podršku svih građana, bez obzira na nacionalnu, vjersku i stranačku pripadnost. Njihove tople riječi i čvrst stisak ruke svaki put mi je  ulijevao novu snagu, jačao me duhovno i moralno. U toj podršci, posebno se zahvaljujem gradonačelniku Jasminu Imamoviću, koji je divovskom snagom i nemjerljivom upornošću činio sve da me izvuče iz ovog začaranog sudskog ludila, da izađem na slobodu čista obraza – izjavio je Jurišić.

U knjizi je opisao „degradirani sudski proces koji je zbog svoje degradacije ozbiljno ugrozio slobodu jednom običnom čovjeku, građaninu BiH“.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo