Svijet     | 12.02.2018. 17:19 |

Zumin portparol odbacio izvještaje o ostavci kao 'lažne vijesti'

FENA Internet

JOHANNESBURG, 12. februara (FENA) - Južnoafrički predsjedenički portparol Bongani Ngqulunga u ponedjeljak je odbacio izvještaje da je predsjednik Jacob Zuma pristao da podnese ostavku, kao "lažne vijesti", dok je vladajuća stranka održala razgovore kako bi odlučila o sudbini čelnika Južne Afrike.

Zuma, koji je uvučen u korupcijske skandale, suočen je s rastućim pritiskom da podnese ostavku, dok široka javnost očekuje da odluka bude donesena danas.  Izjava Ngqulunge u izvjesnoj mjeri je oslabila očekivanja u Zuminu ostavku. 

Čelništvo vladajuće stranke, Afrički nacionalni kongres (ANC), danas je održalo vanrednu sjednicu kako bi odlučilo o političkoj sudbini Zume, dok su očekivanja velika da bi se odluka mogla donijeti do kraja dana.

Dok se čelništvo ANC-a sastalo u hotelu izvan prijestonice Pretorie, izgleda da se priprema teren za odlučujući okršaj između saveznika 75-godišnjeg šefa države i onih koji se zalažu za brzu primopredaju vlasti na zamjenika predsjednika Cyrila Ramaphosu.

Zumina pozicija je oslabljena nakon što ga je na čelnu ANC-a smjenio Ramaphosa u decembru, iako on obavlja dužnost predsjednika države. 

Govoreći u nedjelju, Ramaphosa (65), koji tvrdi da je imao direktne razgovore sa Zumom oko primopredaje dužnosti, izjavio je da će današnji sastanak glavnog odbora vladajuće stranke "finalizirati" situaciju. 

Glasnogovornica ANC-a odbila je komentirati da li će biti objave rezultata današnjeg stranačkog sastanka. Novinarima je zabranjen ulazak u hotel Saint George, gdje je u toku sastanak ANC-a od 12 sati po srednjoevropskom vremenu.

Zumi je u prošloj godini izglasano povjerenje nakon što su neki članovi ANC-a tražili njegovu ostavku. Analitičari, međutim, tvrde da je sada potreban veći broj glasova za njegovo napuštanje stranke.

Analitičari navode da nije jasno da li će Zuma prihvatiti zahtjev svoje stranke da odstupi ukoliko se to bude tražilo od njega, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Ukrajina negira umiješanost u napad u Rusiji

Ministarstvo finansija i trezora BiH demantiralo navode IDDEEA-e o nedostatku budžetskih sredstava

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'