Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 16:06 |

Pendeš: BiH je od konzumenta postala davatelj međunarodne vojne pomoći

FENA Alma Zukanović

U tekstu je pogrešno napisano prezime direktora Centra za sigurnosne studije BiH. Naime, umjesto Denis Hadžić treba da stoji Denis Hadžović. Molimo da koristite ovu verziju vijesti. Ispravka je boldirana.

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina je od zemlje koja je bila konzument, postala davatelj međunarodne vojne pomoći, i na svim lokacijama pripadnici Oružanih snaga BiH i policijskih službenika dobivaju najveće pohvale - kazala je danas u Sarajevu ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

On je to rekla na predstavljanju publikacije "Bosna i Hercegovina u mirovnim misijama - doprinos održavanju mira širom svijeta" koju je danas u Sarajevu organizirao Centar za sigurnosne studije BiH.

Pendeš je istakla da trenutno pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH sudjeluju u izvršavanju različitih zadataka u četiri mirovne misije, Afganistanu, Maliju, Kongu i Centralnoafričkoj Republici.

Navela je da u mirovnim misijama izvan BiH učestvuje  67 pripadnika, od kojih su četiri posto žene  te istakla da OSBiH daju jednake mogućnosti i muškarcima i ženama te da je na njima da li će prihvatiti ili ne.

Pendeš je kazala da BiH, kao mala država s ograničenim resursima teži sve odbrambene potencijale i funkcije integrirati u globalni sistem kolektivne sigurnosti na osnovama međunarodne saradnje, angažiranja i partnerstva na način da ponudi kvalitetne kapacitete i sposobnosti za sudjelovanje u misijama.

- Časnici, počasnici i vojnici već 17 godina aktivno sudjeluju u pružanju pomoći na različitim kriznim žarištima širom svijeta i time se potvrđuju kao istinski ambasadori naše države - zaključila je ministrica odbrane BiH.  

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara izrazio je zadovoljstvo zbog predstavljanja publikacije, jer na sveobuhvatan način prikazuje napore koje BiH i uposlenici policijskih službi čine na očuvanju mira u cijelom svijetu.

Naglasio je da su zaposlenici policijskih službi iz cijelog svijeta dolazili u BiH, državu koja je bila razorena ratom, da pomognu formirati policijsku strukturu koja može odgovoriti modernim i sigurnosnim izazovima.

- BiH je od države koja je bila u potrebi za stranom pomoći došla u poziciju da pomaže drugim državama - naglasio je Čampara.

Konstatovao je da bh. policijski službenici sada pomažu formiranju i poboljšanju policijskih struktura u drugim državama koje su razorene ratom te da obučavaju policijske službenike Liberije, Južnog Sudana i Kipra.

- To je naš doprinos svjetskom miru i smatram to našim dugom i našom obavezom. Ali ovo nije jednosmjeran proces, jer učesnici mirovnih misija po povratku donose dragocjeno iskustvo, jer sarađuju s lokalnim stanovništvom i službenicima iz drugih država - kazao je Čampara.  

Uvjeren je da će pripadnici policijskih službi iz BiH i dalje učestvovati i časno služit u operacijama podrške i miru širom svijeta, dok god to bude potrebno.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović kazao je da je Publikacija rezultat šestomjesečnog projekta Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustva učesnika u mirovnim misijama koje je finansiijski podržala Vlada Kanade kroz Fond za lokalnu inicijativu.

Smatra da postoji više razloga zbog kojih je potrebno naglasiti značaj učešća BiH u mirovnim operacijama, kao što su vrijednosti na kojima BiH počiva kao država i članica UN-a i koja treba da preuzme dio odgovornosti kako bi zajedno sa ostalim članicama doprinijela miru i sigurnosti.

- Svjedoci smo da se angažman vojnih i policijskih struktura najčešće spominje kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera iz BiH i nezaobilazan je element i zaključak svih susreta na bilateralnom i multilateralnom planu - zaključio je Hadžović.

Publikacija sadrži rezultate istraživanja o učešću Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama, kao i deset intervjua s osobama koje su učestvovale u mirovnim misijama i osobama odgovornim za regrutovanje, obuku i raspoređivanje osoblja u mirovne misije.

Bosna i Hercegovina već punih 17 godina doprinosi zajedničkim međunarodnim naporima u uspostavljanju i očuvanju mira i stabilnosti u svijetu. Od 2000. do 2017. godine ukupno 1498 pripadnika i pripadnica policijskih struktura i OS iz BiH je učestvovalo u mirovnim misijama i operacijama podrške miru pod okriljem UN-a, NATO-a i EU.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Čampara traži parlamentarnu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo