Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 16:14 |

Izetbegović - Dieng: Zakonski sankcionisati svaki govor mržnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas Adama Dienga, specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Suglasni su da je zabrinjavajuća pojava relativizovanja i negiranja genocida u Srebrenici, te drugih ratnih zločina, koja je prisutna u Bosni i Hercegovini i regiji više od dvije decenije nakon uspostavljanja mira. U istoj ravni su i slavljenje i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca, njihova imenovanja na javne funkcije, te činjenica da se po njima nazivaju studentski domovi i druge institucije.

Takve pojave, istaknuto je tokom razgovora, ne samo da ne doprinose procesu pomirenja, nego generišu nove podjele i mržnju, šaljući jako lošu poruku mladim generacijama.

Istaknuto je da je, uz kontinuisani dijalog na uspostavi povjerenja, nužno zakonski sankcionisati svaki govor mržnje, uključujući negiranje ratnih zločina i genocida.

Dieng je posebno pohvalio projekat „Dijalog za budućnost“, koji su zajednički inicirali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i UN, naglasivši da je to pravi put za uspostavljanje dijaloga i vraćanje povjerenja među narodima, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana