Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 14:47 |

TK: Uvjet za legalizaciju građevinskih objekata ortofoto snimci iz 2012. godine

FENA

TUZLA, 12. februara (FENA)- Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

Izmjene ovog zakona predviđaju da umjesto dosadašnje odredbe, koja je podrazumijevala da je uvjet za legalizaciju građevine, da se ona nalazi na satelitskom snimku iz 2007. godine, nova odredba podrazumijeva da se građevina nalazi na ortofoto snimcima iz 2012. godine.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Hasan Fehratović izjavio je na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalne vlade da je tokom posljednje tri godine upućeno niz zahtjeva od općina, da se pokuša iznaći mogućnost pomjeranja vremenske granice, koja se odnosi na objekte iz satelitskog snimka iz 2007. godine.

Satelitski snimak iz 2007. godine, urađen za potrebe legalizacije, u primjeni je pokazao nekoliko manjkavosti, a nije bio ni dovoljno jasan zbog povećane oblačnosti u vrijeme snimanja, što je izazvalo otežano provođenje ovog zakona, odnosno identifikaciju objekata u pojedinim općinama ovog kantona.

U konsultaciji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove utvrđeno je, da su najprecizniji snimci iz proteklog perioda orto foto snimci Federacije BiH iz 2012. godine, objavljeni na Geoportalu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koji će se ubuduće koristiti.

Nacrt zakona bit će upućen u parlamentarnu procesduru, kako bi se legalizacija bespravno izgrađene građevine mogla vršiti za građevinu koja je izgrađena do izrade ortofotosnimka FBiH iz 2012 godine.

Ovim ortofoto snimakm izvršena je aktuelizacia građevinskog zemljišta u skladu s prostornim planom TK.

Također, cilj izrade ovog zakona je i bio da se spriječi bespravna gradnja, dodao je Fehratović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'