Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 13:22 |

SDP traži vraćanje unutrašnjeg izbornog praga na 10 posto

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine predlaže nove izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se unutrašnji prag na izbornim listama vratio na 10 posto koliko neki kandidat treba imati od ukupno broja glasova koliko je osvojila neka stranka da bi ušao u zakonodavno tijelo.

Kako je pojasnio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, malo građana zna za postojanje tog praga, ali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona unutar Interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine BiH zaključeno je da taj prag treba biti povećan s 10 na 20 posto.

Međutim, analizom koja je urađena unutar SDP-a zaključeno je da prag od 10 posto zapravo predstavlja najbolji balans između volje stranke koja formira kandidatsku listu za izbore i volje građana.

Da se ovaj princip od 20 posto koristio 2014. godine na općim izborima u jednoj izbornoj jedini ne bi prošao kandidat koji je osvojio 8.770 glasova građana, a prošao bi kandidat s 3.431 glasom, dok u drugoj ne bi prošao kandidat sa osvojih 11.067 glasova, a prošao bi kandidat sa osvojih 5.296 glasova.

Magazinović, koji je i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je neformalno razgovarao s predstavnicima većine parlamentarnih stranaka te da su i oni potvrdili da bi se ovaj princip trebao primijeniti.

Osvrnuo se na činjenicu da je u proceduri nekoliko različitih izmjena Izbornoga zakona, pojasnivši da je to jedini način da se nešto promijeni jer ukoliko bi se izmjene zajednički predlagale uvijek bi bila neka politička opcija koja ne bi podržala sveobuhvatne izmjene zbog jedne s kojom se ne slažu.

Ponovio je da će istrajati u donošenju zakona o izbornim jedinicama Federacije BiH jer je to obaveza Federalnog parlamenta stara nekoliko godina.

Magazinović nije optimista zbog najava da bi do kraja februara politički predstavnici mogli imati prijedlog izmjena Izbornog zakona ili bar okvir za njegove izmjene kazavši da je to samo još jedan u nizu datuma koji se koristi u javnosti kao rok za to.

Generalni sekretar stranke Irfan Čengić napomenuo je da iako je SDP napustio pregovore o izmjenama izbornog zakona bh. političkih predstavnika s predstavnicima međunarodne zajednice, oni i dalje ostaju opredijeljeni da unutar parlamenata razgovaraju o mogućnostima tih izmjena.

Komentirao je i najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će u Skupštini Kantona Sarajevo zatražiti smjenu premijera Elmedina Konakovića koji je napustio tu stranku, kazavši da će Konakoviću smjenu SDP podržati, ali ne zato jer je traži SDA nego jer se ne slažu s načinom na koji je premijer do sada vodio politiku u KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta